Spomenik nije ničiji

Obitelj bistu Brucea Leeja iz Mostara premješta u Seattle

Kako nam je potvrđeno iz veleposlanstva, obitelj je iz medija doznala što se dogodilo sa spomenikom te ju je zanimalo u čijem je vlasništvu…
Lifestyle / Zabava | 01. 04. 2024. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik Bruceu Leeju, koji je početkom ožujka nestao iz mostarskog parka Zrinjevac da bi potom bio pronađen u dijelovima, bit će prevezen u Ameriku, u Seattle gdje je i grob ovog velikana.

Naime, odluka je donesena nakon što se obitelj Brucea Leeja obratila američkoj administraciji koja je potom kontaktirala Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Sve dogovoreno s vlastima

Kako nam je potvrđeno iz veleposlanstva, obitelj je iz medija doznala što se dogodilo sa spomenikom te ju je zanimalo u čijem je vlasništvu djelo koje je u mostarski park postavljeno 2005. godine kako bi pomogla u njegovoj rekonstrukciji.

No, kad je utvrđeno da spomenik ustvari nije ničiji jer njegov nestanak nije nitko službeno prijavio što se smatra da nema vlasnika, obitelj je od američkog veleposlanstva zatražila da, uz novčanu naknadu, oni preuzmu spomenik i premjeste ga u grad u kojem je Bruce studirao i u kojem je pokopan.

Sve je, kažu nam iz Veleposlanstva, dogovoreno na sastanku s mostarskim vlastima. No, iz Gradske uprave doznajemo kako su mostarske vlasti na neki način ucijenjene jer nisu mogle nikakvim dokumentom dokazati u čijem je vlasništvu spomenik.

Obitelj Lee je, uz pomoć Veleposlanstva, u zamjenu za spomenik obećala financijski podržati uređenje mostarskog parka ali je ponudila da se u Mostaru organizira filmski festival u čijem bi središtu bio borilački film a kao nagrada uručivale bi se male statue poput one koja je bila u mostarskom parku.

Istraga zbog kamera

Iz mostarske Gradske uprave doznajemo da je američko Veleposlanstvo odigralo ključnu ulogu da Mostar ostane bez spomenika koji je još uvijek deponiran u policijskim prostorijama. Njegovo preuzimanje i slanje u Seattle očekuje se uskoro.

Još se ne zna što će biti na mjestu s kojeg je ukradena bista majstora borilačkih vještina. Navodno je američko Veleposlanstvo ponudilo gradu da postave maleni Kip slobode, ali o tome još nije donesena konačna odluka.

Podsjetimo, iz mostarskog parka je u noći s 2. na 3. ožujka nestao spomenik. Policiji je prijavljen nestanak nakon što su građani primijetili da ga nema.

Mostarska policija uspjela je 8. ožujka pronaći spomenik u dijelovima i uhititi kradljivca. Prema neslužbenim informacijama, ova je istraga otvorila i neke nove detalje budući da je tužiteljstvo zatražilo da se ispitaju okolnosti oko video-nadzora u mostarskom parku jer se utvrdilo tijekom potrage za bistom da ono postoji - ali samo na papiru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close