Tvrdi njegov odvjetnik

Assange bi mogao zatražiti politički azil u Francuskoj

''Član 53 našeg ustava omogućuje Francuskoj da odobri azil čovjeku kome se prijeti što je koristio slobodu izražavanja'', kazao je odvjetnik Dupond-Moretti.
Lifestyle / Zabava | 21. 02. 2020. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, mogao bi ponovno zatražiti azil u Francuskoj kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti sa suđenjem zbog objave povjerljivih dokumenata, priopćio je u petak njegov odvjetnik Eric Dupond-Moretti.

''Član 53 našeg ustava omogućuje Francuskoj da odobri azil čovjeku kome se prijeti što je koristio slobodu izražavanja'', kazao je Dupond-Moretti.

Pozivajući se na specijalni izvještaj UN-a o torturi i na medicinske dokaze, francuski odvjetnik, član Assangeovog pravnog tima, dodao je da bi se zahtjev za azilom mogao uputiti iz zdravstvenih razloga.

On tvrdi da, "pored psihičkih uznemiravanja, Assange pokazuje sve simptome dugog izlaganja psihološkoj torturi".

U 2015. je Assange zatražio od Francuske da mu odobri politički azil, ali je njegov zahtjev odbačen.

Australski 48-godišnji kompjuterski programer objavio je u 2010. putem svog websitea WikiLeaks gomilu američkih povjerljivih informacija i vojnih izvještaja koji pokazuju da je Washington špijunirao svjetske čelnike.

Assange je boravio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od 2012. kako bi izbjegao uhićenje. On je u 2019. izbačen iz veleposlanstva i zatočen je u Londonu zbog kršenja odredbi kaucije. On od tada boravi u zatvoru i riskira izručenje Sjedinjenim Državama kako bi mu sudile.

SAD traže Assangea po 18 točaka optužbe za planiranje hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o špijunaži. Londonski sud u ponedjeljak će započeti ročišta na kojima će se odlučiti da li Assange treba biti izručen Sjedinjenim Državama ili ne, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close