CIA

Američki obavještajci špijunirali osnivača Wikileaksa tijekom boravka u ekvadorskom veleposlanstvu

Svi posjetitelji i gosti su bili dužni predati telefon i računalo zaštitarima prije ulaska u veleposlanstvo, što znači da su potencijalno dali pristup Undercover Globalu i američkim obavještajcima sve dokumente pohranjene na uređajima.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2019. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska zaštitarska tvrtka koja je angažirana za zaštitu ekvadorskog veleposlanstva u Londonu za vrijeme boravka Juliana Assangea prikupljala je informacije o ruskim i američkim posjetiteljima i predala ih američkim obavještajcima, navodi se u novom izvješću.

David Morales, vlasnik angažirane zaštitarske tvrtke Undercover Global SL, navodno je naredio svojim zaposlenicima da vode detaljne evidencije i dosije o svima koji su kontaktirali i susreli se sa Assangeom tijekom njegovog skoro sedmogodišnjeg boravka u diplomatskom sastavu, prenosi španjolski list El Pais.

Bivši zaposlenici ove tvrtke izjavili su za El Pais da je CIA imala omogućen pristup web serveru gdje su ti podatci bili pohranjeni, što uključuje dosijee koji sadrže sve osobne informacije osoba koje su stupile u kontakt sa Assangeom. Najveći prioritet je stavljen na američke i ruske posjetitelje, s posebnim naglaskom na odvjetnike i medijske zaposlenike.

Svi posjetitelji i gosti su bili dužni predati telefon i računalo zaštitarima prije ulaska u veleposlanstvo, što znači da su potencijalno dali pristup Undercover Globalu i američkim obavještajcima sve dokumente pohranjene na uređajima.

Interes za Assangeove sastanke s Rusima možda je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa, koje je optužilo cyber aktiviste za suradnju s ruskom obavještajnom službom kako bi procurilo elektronsku poštu Hillary Clintom, među ostalim ukradenim dokumentima, prije izbora u SAD 2016. godine - tvrdnja koju je Assange gorljivo negirao i što Ministarstvo pravosuđa nikada nije potkrijepilo dokazima.

Morales je također navodno američkoj obavještajnoj službi pružio uvid u audio i video sastanke između Assangea i njegovogh osoblja, odvjetnika i drugih suradnika, izvijestio je ranije El Pais. Španjolski Vrhovni sud je pokrenuo istragu o ovom pitanju nakon pisanja novina.

Assange je uhićen u travnju, nakon što mu je Ekvador ukinuo azil i dopustio britanskoj policiji da ga uhiti u veleposlanstvu pod optužbom da je preskočio ročište o jamčevini iz 2012. godine. Aktivist je utočište potražio u veleposlanstvu gotovo sedam godina prije toga, strahujući da će konačnu biti izručen SAD-u zbog njegove uloge u objavljivanju povjerljivih dokumenata kao što je otkrivanje razmjera američkog tajnog programa ubojitih dronova.

Kopirati
Drag cursor here to close