'Napad na novinarstvo'

Urednik "WikiLeaksa": Julian Assange je politički zatvorenik

''Stalno ponavljam da je Assange politički zatvorenik'', kazao je Hrafnsson i dodao da ga ne bi brinulo da se radi o klasičnom sudskom postupku, ali da se brine jer je to politički proces u kojem je na meti i budućnost novinarstva.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2020. u 18:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urednik lista ''WikiLeaks'' Kristinn Hrafnsson izjavio je da je slučaj o izručenju Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) krajnje politički proces koji predstavlja veliku opasnost po budućnost novinarstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrafnsson je na konferenciji koju je organizirala novinarska organizacija FPA kazao da je osnivač ''WikiLeaksa'' Assange politički zatvorenik.

''To je krajnje politički slučaj. Bio je to politički slučaj i 2010.godine kada je američka vlada htjela srušiti WikiLeaks. Bio je to politički proces i kada su ljudi tražili ubojstvo Assangea'', kazao je Hrafnsson.

Hrafnsson je kazao da njegove tvrdnje o politički montiranom procesu protiv Assangea potvrđuje i to što je bivši šef CIA-e i sadašnji šef američke diplomacije Mike Pompeo optužio ''WikiLeaks'' da je nevladina neprijateljska obavještajna služba, a potpredsjednik SAD-a Mike Pence dva puta išao u Ekvador i čelnicima te zemlje nudio otpis duga od deset milijardi dolara za sporazum koji bi omogućio ekstradiciju Assangea u SAD.

''Stalno ponavljam da je Assange politički zatvorenik'', kazao je Hrafnsson i dodao da ga ne bi brinulo da se radi o klasičnom sudskom postupku, ali da se brine jer je to politički proces u kojem je na meti i budućnost novinarstva, a ne samo Assange koji bi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora ako bude izručen.

Hrafnsson je zaključio da je proces protiv Assangea najveći napad na novinarstvo u svijetu. On tvrdi da bi izručenje Assangea SAD-u moglo sutra omogućiti da svaki novinar bude izručen u zemlje čijim liderima se ne svidi njegovo izvještavanje i pisanje.

Zastupnici u australskom parlamentu Andrew Wilki i George Christensen također su upozorili da bi izručenje Assangea u SAD predstavljalo veoma opasan presedan.

''Veliki sam poštovalac američkog predsjednika Donalda Trumpa i britanskog premijera Borisa Johnsona, ali važnija mi je sloboda mišljenja i govora od obojice'', poručio je Christensen.

Ročište o izručenju Assangea na britanskom sudu bi trebalo početi narednog tjedna, a riječ je o jednom od najvećih slučajeva te vrste u Velikoj Britaniji.

Britanski sud odbacio je zahtjev odvjetnika osnivača Wikileaksa Juliana Assangea o prolongiranju saslušanja o njegovom izručenju. Assangeovi odvjetnici zatražili su odgodu saslušanja za tri mjeseca, što je odbio prvostupanjski sud Westminister.

Odvjetnici su dodatni rok tražili za pripremu obrane uz obrazloženje da je riječ o veoma kompleksnom i obimnom slučaju.

SAD, između ostalog, Assangea optužuje za kršenje zakona o špijunaži iz 1917. godine.

Assange je u 2012. zatražio azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, a kako bi izbjegao suđenje u Švedskoj, gdje su ga teretili za navodni seksualni napad.

On je priveden 11. travnja 2019. u veleposlanstvu u Londonu, a potom je uhićen zbog kršenja uvjetne kazne. Sud je Assangea zbog toga osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 50 tjedana.

Ukoliko britanski sud prihvati zahtjev SAD-a o izručenju Assangea, slučaj bi mogao biti prenijet na viši sud, a potom i na Europski sud za ljudska prava. Stručnjaci vjeruju kako bi Assangeov slučaj o izručenju mogao potrajati i dvije godine.

Wikileaks, čiji je Assange osnivač, 2010. je objavio tajne dokumente o onome što je SAD činio u Iraku i Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close