Zakonski problemi 300 dana nakon razvoda

I to je BiH: Ako žena rodi dijete s novim partnerom, kao otac se upisuje bivši suprug!

Ukoliko majka rodi dijete s novim partnerom kao otac se upisuje bivši suprug, iako isti nije biološki otac djeteta.
Lifestyle / Obitelj | 19. 12. 2022. u 16:45 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parovi u Bosni i Hercegovini susreću se s velikim problemom nakon razvoda, ali ne s bivšim partnerom nego sa zakonom.

Naime, u Obiteljskom Zakonu FBiH po Članu 54. stav 1. stoji da se 300 dana nakon pravomoćnosti presude o razvodu ukoliko majka rodi dijete s novim partnerom kao otac se upisuje bivši suprug, iako isti nije biološki otac djeteta.

Dijete bivšeg, a ne trenutnog partnera

''Moj slučaj je jasan. Bračna zajednica prestaje da postoji 2019. godine kao funkcionalna te ročišta i suđenja jako dugo traju tako da pravomoćnu presudu da sam razvedena zaprimam 17.7.2022. godine. Vanbračnu zajednicu u travnju 2022. započinjem sa sada još vanbračnim suprugom, te dolazi do trudnoće. Zakonski po porodu na ime oca upisuju mog bivšeg supruga gdje sam ja kao majka dužna da pokrećem proces osporavanja očinstva (dakle za svaku majku dodatan trošak sudova, advokata, DNK analiza) iako je vanbračni suprug dao izjavu od kad je naša zajednica aktivna te da je on biološki otac djeteta'', rekla je za Bljesak.info trudnica iz Mostara, koja je zbog osjetljivosti situacije ostala anonimna, a ime je poznato redakciji.

S druge strane, kako nam je objasnila ova žena u Članu Zakona o vođenju Matičnih knjiga stoji Zakonom propisana činjenica da se upisuju podatci sukladno članovima Zakonima od 56 do 71. S tim da jedan od tih zakona glasi, točnije član 56. Obiteljskog Zakona FBiH da se očisntvo/materinstvo može dokazati pred Sudom, matičarom ili notarom te član Zakona 59. gdje je navedeno da se priznato očistvo/materinstvo neopozivo.

Problem u Članu 54.

''U razgovoru s matičarima diljem FBiH došla sam do odgovora da isti taj Član 54. Porodičnog Zakona FBiH pravi problem i njima jer nerijetko dolaze u situacije verbalnih konflikta u vezi upisa djeteta'', rekla je.

Iz Mostara nam je govorila i jedna majka, kojoj je u rodnom listu upisan bivši suprug, a koja je kako kaže zbog nemogućnosti komunikacije s bivšim suprugom izgubila mogućnost dječjeg prava da posjeduje putovnicu kao osobni dokument djeteta, jer je za isti potrebna suglasnost "oca" djeteta.

U ovom slučaju otac upisan u rodnom listu nije i biološki otac djeteta.

''Nisam mogla dobiti ništa od prava za dijete, jer se traže svi dokumenti od oca upisanog u rodni list. Sve je komplicirno. Dijete se odmah po rođenju upisalo na bivšeg muža. Ja sam se žalila kod matičara, no kažu da je zakon takav. U vanbračnoj zajednici imam dijete koje se piše na bivšeg muža, a njegovom pravom ocu se osporava očinstvo'', kazala je ova majka.

''Problem'' koji se rješava odlaskom

Problem bi se kako su nam sugovornice rekle mogao ''riješiti'' odlaskom iz države i porođajem u drugoj državi, jer se u drugim ddržavama ne traži ime oca, a u BiH se samo vrši prijepis dokumenata.

Iz Zakona - zakon otac djeteta

Screenshot / Iz Zakona

Iz odvjetničkog društva Tvrtković potvrdili su nam da se 300 dana nakon pravomoćnosti presude o razvodu ukoliko majka rodi dijete kao otac upisuje bivši suprug.

Smatraju da je to stavljeno u slučaju da se za vrijeme trajanja razvoda dogodi trudnoća, no sudska praksa je, kako kažu, raznolika.

U slučaju da žena rodi dijete dok nije donesena pravomoćna odluka suda mora se upisati otac s kojim je žena u braku, a nakon toga se, kako objašnjavaju mora ići u postupak osporavanja odnosno dokazivanja očinstva.

Izjava pravog oca djeteta nažalost ne vrijedi, kazali su iz odvjetničkog ureda jer se sve mora sudski rješavati i dokazivati. Jako je komplicirano, kažu, umjesto da se vodi jedan, vode se tri postupka i tako je zakon regulirao.

Pojasnili su da se ne računa ni ako je proces pokrenut ranije.

''Dakle proces mora biti pravomoćan, jer u matičnim knjigama se evidencija razvoda braka uknjižuje tek nakon pravomoćne odluke'', dodali su.

Kopirati
Drag cursor here to close