Sretan

Međunarodni je dan obitelji

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Međunarodni dan obitelji se obilježava širom svijeta od 1994. godine.
Lifestyle / Obitelj | 15. 05. 2024. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je Međunarodni dan obitelji. Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, Međunarodni dan obitelji se obilježava širom svijeta od 1994. godine.

Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati kako bi se naglasila važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitet života obitelji, kao i uvažavanje obiteljskog načina života, tradicija i običaja.

Na ovaj dan, širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj ukazivanje na značajna pitanja za obitelj kao i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču obitelji.

Obitelji se širom svijeta mijenjaju, a mnoge postaju sve manje, kako raste broj samohranih domaćinstava.

U Bosni i Hercegovini 1991. godine, prema popisu stanovništva, prosječna obitelj bila je četveročlana (28% obitelji) dok je 2015. prosječan broj članova obitelji u BiH bio 3,1 (Anketa o potrošnji električne energije u domaćinstvima BIH, 2015.). 1991 godine je gotovo svaka 4 obitelj (24,7%) imala 5 i više članova domaćinstva.

Kopirati
Drag cursor here to close