Pripazite na djecu

Izazovi na Tik Tok-u, opasnost za djecu koja neprestano vreba

Apsolutno je nemoguće to u potpunosti kontrolirati, smatra psiholog u Dnevnom centru za djecu Vanja Blaženović.
Lifestyle / Obitelj | 28. 01. 2021. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tragedija koja je potresla regiju je smrt desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, koji se objesio zbog izazova Blackout na Tik Tok-u. Iako prema pravilima ove platforme za dijeljenje video sadržaja, veoma popularne među tinejdžerima širom svijeta, korisnici ne mogu biti mlađi od 13 godina, praksa pokazuje suprotno.

Bizarni izazov na Tik Toku da sudionici prihvate da prekinu dotok kiseonika bio je poguban za desetogodišnju djevojčicu u Italiji i njenog vršnjaka u Srbiji.

Prema neslužbenim informacijama, do sada se širom svijeta 82 djece ugušilo zbog Blackout izazova na Tik Tok-u koji podrazumijeva da stave kaiš oko vrata i stežu ga dok se ne onesvijeste, dok sve snimaju telefonom.

Video: Opasnost Tik Tok izazova

Kao što smo se mi nekad igrali na ulici, tako se sad djeca igraju na društvenim mrežama.

Apsolutno je nemoguće to u potpunosti kontrolirati, smatra psiholog u Dnevnom centru za djecu Vanja Blaženović. Ističe da djeca previše vremena provode na društvenim mrežama i za njih su opasni izazovi postali normalna stvar.

Potreba za prihvatanjem od vršnjaka i dokazivanjem naročito kod osnovaca je glavni razlog zbog čega sudjeluju u opasnim izazovima. Policiji u Republici Srpskoj do sada nisu prijavljeni opasni izazovi na Tik Tok-u.

Stručnjaci upozoravaju da je vršnjačko elektronsko nasilje i razni opasni izazovi izraženiji na društvenim mrežama nego u stvarnom okruženju. To je dodatni alarm za roditelje da obrate pažnju na djecu i da im ukažu na pogubnost i besmislenost prihvatanja izazova da bi se dokazali drugima. Ključno je da shvate i prihvate sami sebe.

Kopirati
Drag cursor here to close