'Domaćica' i 'kućanica'

Što je čija 'ingerencija' u bh domaćinstvu? Zaposlene žene rade 'drugu smjenu' kod kuće, a muškarci?

''Osvijestiti ukućane u tome da je briga za domaćinstvo zajednički posao možete samo vlastitim primjerom i podjelom obveza tijekom dana ili tjedna. Djeca najbolje uče po modelu''
Lifestyle / Obitelj | 20. 07. 2022. u 17:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za svaku podjelu poslova, nebitno koji su, treba imati normalan i zdrav muško - ženski odnos. Od toga počinje sve. Sve se svodi na razgovor'', mišljenja je horski pjevač NPS i pjevač grupe Regina, Davor Ebner.

Davoru ne smeta da radi bilo što, dokle god je u tome dobar. 

Na pitanje, kako osvijestiti ukućane da je briga o domaćinstvu zajednički posao te konstataciju da su brojna ranija istraživanja provedena na nivou Europske unije pokazala kako je podjela poslova u domaćinstvu još uvijek neravnomjerno raspoređena među članovima obitelji te, kako su upravo žene one koje i dalje preuzimaju većinski dio poslova- Davora, kaže zanima da li uopće ta istraživanja ''ulaze dublje u muško-ženski odnos''. 

U tome je kvaka izgleda.

''U zdravim sredinama (obiteljskim), parovi dijele zadatke. U nezdravim, vazda netko nastrada'', kaže Ebner.

Što je čija 'ingerencija' u domaćinstvu?

Sugovornica, liječnica i vijećnica u GV Grada Mostara Lamija Duranović kaže ''kako kod nas ipak još uvijek postoje relativno čvrste granice između muško-ženskih poslova.

''Ipak raduje je činjenica da te granice kroz vrijeme labave. Proći će još puno godina do trenutka kad će između njih stajati znak jednakosti. Pokretom za ravnopravnost žene,  nismo dobile baš mnogo. Postigle smo izvjesnu jednakost, dobile pravo glasa, i što još? Osim ''svojih ženskih'' poslova, natovarile smo sebi i one ''muške''. Izgubile smo sebe i dobrovoljno skratile slobodno vrijeme nauštrb obaveza'', ističe Duranović, inače šef Službe za neurologiju i i psihijatriju RMC ''Dr. Safet Mujić''. 

Na upit kako osvijestiti ukućane da je briga o domaćinstvu zajednički posao, sugovornici se slažu da se sve svodi na ''vlastiti primjer''. Ili jednostavnije rečeno - djeca rade ono što vide od roditelja.

Foto: Ilustracija / Što tko radi?

''Osvijestiti ukućane u tome da je briga za domaćinstvo zajednički posao možete samo vlastitim primjerom i podjelom obveza tijekom dana ili tjedna'', kaže gradska vijećnica čije žongliranje poslovnih i privatnih obaveza nije nimalo jednostavno  niti lagano.

I muška strana se slaže.

''Majmun radi ono sto majmun vidi. Što znači da djeca preuzimaju patern ponašanja od svojih roditelja. Ako je zdrava mikro sredina, oblici devijantnog ponašanja kod djece se svedu na minimum'', objašnjava Ebner.

Istraživanje

U Bosni i Hercegovini još uvijek postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu, što ostavlja negativne posljedice na privatan i profesionalan život žena – pokazalo je istraživanje iz 2020. Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Iz rezultata je vidljvo da zaposlene žene zaista rade ''drugu smjenu'' kod kuće.

Foto: Art Lens/Fotobaza.ba / Čišćenje doma? Čija je to 

Konkretno, podaci pokazuju da je obavljanje rutinskih kućanskih poslova izuzetno neravnopravno podijeljeno između žena i njihovih partnera. Naime, u čak 93,8 posto veza sve ili većinu navedenih poslova obavljaju žene. Tek u 5,6 posto veza partneri ih obavljaju podjednako, dok u 0,6 posto slučajeva (preciznije u tri veze) sve ili većinu rutinskih kućanskih poslova obavlja muškarac.

Pored toga, izrazito je neravnopravna raspodjela poslova vezanih za brigu o djeci. Naime, u većini veza (80,8 posto) žena je ta koja radi sve ili većinu poslova. U manje od petine veza (18 posto) partneri ravnopravno dijele poslove, a u 1,2 posto veza partner je taj koji radi sve ili većinu poslova vezanih za brigu o djeci.

Domaćica i kućanica

Mnogi smatraju i kako pojmovi ''domaćica'' i ''kućanica'' nisu sinonimi jer se u prvom slučaju radi o zaposlenoj ženi koja se uz svoj posao brine o kućanstvu, dok se u drugoj situaciji radi o ženi koja nema plaćeni posao, već se bavi neplaćenim kućanskim radom.

Kraš je zato pokrenuo inicijativu za osuvremenjavanje pojma domaćica u rječnicima jer, kako ističu, vjeruju da svatko tko se brine za svoj dom, ukućane i goste, bez obzira na spol, uzrast, zanimanje ili bračni status može reći: #IJaSamDomacica.

''Kroz suradnju s predstavnicima organizacija civilnog društva radit ćemo na konkretnim promjenama kako bismo promicali i osnaživali ravnopravnost kod djece i mladih te osvijestili o važnosti ravnopravnog doprinosa u obavljanju poslova u domaćinstvu'' - ističu u Krašu.

''Seksističko društvo''

U obitelji Lamije Duranović oduvijek se znalo što tko radi. Odnosno, kako kaže - u njezinom roditeljskom domu. Podjela poslova je postojala. Znalo se što radi tata, a što mama.

Mišljenja je i da danas živimo u ''sekstičkom društvu.''

''Žene su izložene verbalnom zlostavljanju, neravnopravno se tretiraju kod izbora za posao, nerijetko se za isto tretiraju isključivo kao seksualni objekti, nisu isto plaćene za isto radno mjesto itd. Dobile smo seksističko društvo licemjerne lažne ravnopravnosti'', kaže ona.

Foto: Bljesak.info / Lamija Duranović

U njezinoj obitelji sada, od njezinog osnivanja, kaže postoji postoji sinhronizacija u obavljanju poslova i svi podjednako obavljaju sve. Kako na početku, tako i danas. 

''Stvar baziramo na dogovoru i planiranju. Ako je netko sljedeći tjedan zauzet prevelikim obvezama u školi ili fakultetu, ja na poslu, ostatak obitelji preuzima njegova kućna zaduženja. Naravno uloži se tu i poneki prigovor klasičnog tipa 'zašto ja opet' ili 'neka ona isprazni mašinu od suđa' (smijeh), koji se ubrzo zaboravi, jer onaj koji je to radio ovog tjedna, već idući sigurno neće a zbog drugih (svojih) vanjskih prioriteta i obveza'', objašnjava dinamiku poslova u svojoj obitelji uspješna liječnica i gradska vijećnica.

Recept je...

Uspješan glazbenik ali i onaj koji redovito radi kućanske poslove, zavisno od poslovnih obveza - naglašava da je najvažnije da čovjek zna 'što mu dobro ide'. Ne krije da voli kuhati i da mu je to omiljeno područje, naravno osim koncerata i bavljenja glazbom.

''Kod mene  sve što ima veze sa školom prepuštam drugome, a što ima veze sa financijama i hranom preuzimam na sebe . Treba znati svoje granice. Ako ne znam matematiku, ima netko tko zna. Ako kuham dobro, držim se toga. I to je recept'', kaže Davor Ebner.

Foto: Screenshot/Youtube  / Davor Ebner

Recept zna i Kraš, a posebno njihova Domaćica, jer upravo oni sa svojom kampanjom #IJaSamDomacica želi se skrenuti pozornost da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana te tako nastoje napraviti prvi korak na putu prema ravnopravnijem društvu.

PR  / Domaćica

A kako drugačije nego edukacijom. I ovo što čitate, je jedan vid te edukacije. 

''Nikad nije kasno za naučiti nešto novo. Edukacija za ravnopravnost spolova, edukacija o međuljudskim odnosima, edukacija iz emocionalne inteligencije, edukacija za kvalitetno i mirno prevazilaženje konflikata, edukacija o modelima ponašanja... Sve ono što ne učimo u školama a trebali bi'', na kraju zaključuje liječnica Duranović.

Kopirati
Drag cursor here to close