Mali umjetnici

Pogledajte kako mališani kroz svoje kistove vide Drežnicu, Blagaj i Konjic

Više od 2000 djece je sudjelovalo u ovome projektu što već dovoljno govori njegovoj uspješnosti.
Lifestyle / Obitelj | 22. 07. 2020. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Mali ambasadori Sarajeva samoinicijativno su pod istoimenim nazivom pokrenuli projekat besplatnih obilazaka grada s certificiranim vodičima, kako bi mališane naučili nekim osnovnim vrijednostima zajednice, kulturi, povijesti i tradiciji grada.

Više od 2000 djece je sudjelovalo u ovome projektu što već dovoljno govori njegovoj uspješnosti, poručuju. 

Pandemija COVID-19 ih je primorala da privremeno obustave aktivnosti koje smo potom realizirali na Facebook, Instagram i YouTube profilima preko kojih su komunicirali s pratiteljima i redovito objavljivali nove sadržaje za mališane. Tako su učinili dostupnim i vodič "Sarajevo za djecu" u audio i video izdanju. 

Ogromnu pažnju izazvale su nagradne igre za najbolji literarni i likovni rad i ističu kako su uistinu presretni izuzetno velikim reachom i odzivom. Njihove aktivnosti na internetu je pratilo skoro pola milijuna mališana, a zaprimili smo preko stotinu dječijih radova među kojima smo trebali pronaći najbolji rad i prikladno ga nagraditi, u čemu nam je pomogla i publika.

Slijedi pisanje prvog dječjeg atlasa Bosne i Hercegovine, ''u čijoj izradi će nam pomoći i sama djeca. Pored osnovnih značajki i znamenitosti BiH, u atlasu će se pronaći brojni radovi djece iz raznih krajeva naše zemlje, što literarni, što likovni, čime želimo pokazati beskrajno bogatstvo naše domovine, a ponajprije ljubav i ponos koje osjećamo prema našoj zemlji'', ističu. 

Mali farmeri i faraoni idu na izlet u Park Ravne Visoko i farmu Mujanovići u Ilijašu.

''Dan započinjemo odlaskom u park “Ravne”, smješten u blizini visočkih piramida. Park je sačinjen iz mnoštva šetnica, mjesta za odmor, meditaciju i relaksaciju, staza za trčanje i rekreaciju. Prilika za djecu da u pratnji vodiča kroz istraživanje i otkrivanje tunela Ravne koriste sva svoja čula, da učestvuju u zanimljivim radionicama i uzbudljivim aktivnostima. Drugi dio dana nastavljamo edukacijom na farmi u Ilijašu, gdje ćemo od farmera dobiti odgovore na pitanja poput: kako se proizvode mlijeko i sir? Koliko je vremena potrebno za uzgoj paprike, paradajza? Koji put prelazi pšenica da bi postala hljeb? Koja životinja daje vunu, a koja jaja? Odgovore na pitanja o životinjama dat će nam veterinar i uputiti nas kako sa njima postupati'', pojašnjavaju. 

Za vrijeme raspusta organiziraju dnevne kampove za djecu. U 5 dana upoznaju se obližnje atrakcije. Kamp je osmišljen tako da se provede 8 sati baveći se raznim aktivnostima. Kamp se organizira svakog tjedna do kraja mjeseca kolovoza. 

Video: Dnevni kampovi za djecu - Upoznajem Sarajevo

Turizam, kao jedan od najvažnijih ambasadora BiH, je trenutno pokleknuo, ''ali vjerujemo da spomenutim aktivnostima možemo doprinijeti mnogo u širenju glasa o bogatstvima Bosne i Hercegovine i tako malo-pomalo krenuti u oporavak.''

Priprema se raznovrsni sadržaj koji se sprema za djecu, kao što su dnevni kampovi, mali farmeri i faraoni, potraga za blagom u Pionirskoj dolini i nagradne igre. 

Foto: PR / Faris Šemić, Blagaj
Foto: PR / Ena Kajić, Mostar - Drežnica
Foto: PR / Ilhana Hadzajlic, Šunji, Konjic
Kopirati
Drag cursor here to close