Savjeti

6 savjeta kako izbjeći najčešće roditeljske pogreške i pripremiti dijete za polazak u školu

Nekima početak škole teško pada pa je ovih dana važno i psihički pripremiti dijete za početak škole. Prvi tjedan u rujnu nerijetko je stresan, a to ne mora biti tako.
Lifestyle / Obitelj | 25. 08. 2023. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj kolovoza mnogima znači samo jedno: pripremu za novu školsku godinu. Kupovina torbe i potrebnog pribora mogla bi isprazniti tvoj novčanik, posebice imaš li više školaraca. Upravo ta priprema za početak škole često veseli mališane jer treba izabrati šarene bilježnice, pripremiti omote, a sretni su i jer će uskoro vidjeti prijatelje iz klupa. S druge strane, nekima početak škole teško pada pa je ovih dana važno i psihički pripremiti dijete za početak škole. Prvi tjedan u rujnu nerijetko je stresan, a to ne mora biti tako.

Već sada nastojte postupno motivirati dijete da svake večeri ide spavati 15 minuta ranije kako bi do  početka škole vratili'ž ustaljeni obrazac spavanja. Također, podsjetite ga da je škola mjesto učenja i druženja, a možete napraviti i popis onoga što bi mališan trebao napraviti prije škole. Poanta je da se postupno vrati rutini da vam taj ponedjeljak ujutro ne bude najstresniji dan jer niste na vrijeme nabavili što je potrebno.

Previše emotivno reagirate na početak škole

Prvi dan škole kod mlađe djece katkada izazove suze ili burne reakcije. Teško im je odvojiti se od roditelja i krenuti prema prijateljima i učiteljici. Tik pred odlazak ili ispred škole pokazuju emocije. No, i roditelji često znaju biti emotivni te se pretjerano brinuti oko toga kako će djetetu biti u školi. Nađete li se u toj situaciji, nastojte kontrolirati stres i tjeskobu jer bi dijete moglo osjetiti da se pribojavate kako će mu proći prvi dan. Stoga je djetetu bolje na vrijeme predstaviti školu kao sretno mjesto učenja i druženja te mu nekoliko dana prije početka nastave pokazati put do škole i primjerice, školsko dvorište.

Na dijete prenosite vlastite strahove

Kao što je odraslima često stresan prvi dan na poslu, tako se i kod djece javljaju neki strahovi i razočarenja. Važno je vjerovati u dijete i da se ono može suočiti sa stresnim situacijama. Dobro je primjerom djetetu pokazati kako se nositi s određenim (potencijalnim) problemima u školi, a ne ih rješavati umjesto njih. Stoga je od početka bitno da s mališanom razgovaraš o njegovim osjećajima, nadama i očekivanjima od nove školske godine, piše Žena.hr

Blatite školu i učitelje

To je najveća greška koju možete napraviti – neovisno o trenutku kad je napravite. Učitelji i nastavnici važni su u odgoju djece te trebaš uspostaviti dobru suradnju s njima. Ne na način da ih svaki put uvjeravate da je dijete najbolje na svijetu nego da poslušate i nastavničku perspektivu. Jedino tako možete pratiti djetetov napredak, ali i primijetiti postoje li neki problemi.

Pretrpavate im raspored

Velika pogreška koju roditelji često počnu činiti u rujnu je ta da djetetov raspored pretrpaju raznim aktivnostima. Misle da će tako dijete biti uspješnije. Aktivnosti i hobiji izvan škole izuzetno su važni i poželjno je da dijete kroz godine pronađe aktivnost koja ga zanima. Bitno je i da se nakon više sati sjedenja bavi sportom te da cijele dane ne provodi pred konzolom. No ni u čemu ne treba pretjerati.

Kupovina previše ili premalo pribora

Kako biste izbjegli stres, važno je na vrijeme pripremiti sve za novu školsku godinu. To uključuje kupovinu pribora, bilježnica, a često i sportske opreme. Ipak, nemoj pretjerivati s nizom šarenih bilježnica koje djetetu možda ni neće biti potrebne u toliko mjeri. Radije sastavite popis potrebnih stvari te ga se držite. Novčanik će ti biti zahvalan.

Dopuštate djetetu propuštanje prvih dana škole

Nemoj misliti da se tada ništa ne događa pa iz nekog razloga dopustiti da se odmara još nekoliko dana. Važno je da je dijete u školi. Upravo se tada stvaraju pravila, uspostavlja odnos s učiteljem i upoznaje s novom okolinom. Škola je i mjesto socijalizacije, prvih prijateljstava i važnih životnih iskustava. Takvom je nastoji predstaviti školarcu.

Kopirati
Drag cursor here to close