Osveta obitelji

Švicarski milijarder i suvlasnik Hermèsa sve svoje bogatstvo ostavlja - vrtlaru

Nicolas Puech pripada petoj generaciji Thierryjevih potomaka - redom milijardera, a Puechovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 10-11 milijardi dolara.
Lifestyle / Moda | 15. 12. 2023. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska kompanija Hermès Paris lani je proslavila 185. godišnjicu osnutka, a već godinama je sinonim za ultimativni stil i luksuz u izradi torbi, odjeće, kožne galanterije, parfumerije, satova, namještaja... Ime je dobila prema prezimenu svog osnivača Thierryja Hermèsa, koji ju je pokrenuo kao manufakturu za proizvodnju remenja i jahaćih sedla, a njezina tržišna vrijednost danas iznosi nevjerojatnih 220 milijardi dolara.

Među njezinim suvlasnicima je i 80-godišnji Nicolas Puech, za čije ime šira javnost vjerojatno nikad ne bi čula, da taj povučeni imućni švicarski državljanin pripremajući se za odlazak s ovog svijeta nije povukao potez koji mnogi smatraju - nečuvenim. Nicolas Puech pripada petoj generaciji Thierryjevih potomaka - redom milijardera, a Puechovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 10-11 milijardi dolara.

Raskošne nekretnine

Osim gotovine, dionica i novca položenog u privatnu zakladu, šarmantni sjedokosi gospodin raspolaže i raskošnim nekretninama diljem svijeta, uključujući kuću na obali Ženevskog jezera u Švicarskoj, te imanja u Španjolskoj i Maroku, a sve to je, kako prenosi švicarski dnevnik Tribune de Geneve, oporučno odlučio ostaviti svom 51-godišnjem vrtlaru. Njegovo ime se u članku ne spominje, ali je poznato da je riječ o čovjeku marokanskog podrijetla, koji je Puechu godinama bio desna ruka te je u braku sa Španjolkom podigao dvoje već odrasle djece.

Za razliku od svog vrtlara Nicolas Puech nikad se nije ženio, nema bioloških potomaka, a najveća strast su mu konji i psi kojima je okružen, pa upravo svog vrtlara u čijem društvu krati dane smatra svojim najbližim prijateljem, i jedinim dostojnim njegova nasljedstva. Da izbjegne svaku mogućnost osporavanja nasljedstva članovima svoje obitelji, 51-godišnjeg Marokanca namjerava prvo posvojiti, čime će on službeno postati njegov sin kojeg nikad nije imao, a poznavatelji prilika u Hermèsu ističu kako se na taj potez Puech odlučio zbog - osvete.

Zadržao svoj udio dionica

U trenutku kad je globalna grupacija LVMH 2014. godine zahvaljujući svojoj "nemoralnoj" ponudi - za dionice su ponudili mnogo više od procijenjene tržišne vrijednosti - stekla značajan udio u bivšoj obiteljskoj tvrtki, nastao je veliki razdor među onima koji su ponudu prihvatili i onih koji su pod svaku cijenu željeli sačuvati Hermès kao obiteljsku kompaniju i brend.

Nicolas Puech tada je podnio ostavku na svoje upravljačko mjesto u kompaniji, ali je zadržao svoj udio dionica, čija je vrijednost nakon LVMH-ovog preuzimanja znatno porasla, piše Gloria.hr

"To nije bio jedini razlog, jer su se razmirice među članovima obitelji o daljnjem smjeru razvoja vukle godinama, a Nicolas se nakon svega osjećao prevarenim i izopćenim", govore anonimni izvori. Premda bi svom obožavanom vrtlaru bez ikakvih pravnih teškoća mogao ostaviti sve što posjeduje, a nije uključeno u njegovu privatnu zakladu Isocrates Foundation čijim sredstvima se upravlja po njegovim osobnim napucima i željama, Nicolas Puech se na posvajanje odlučio kako bi mu i taj dio svoje imovine mogao ostaviti nakon svoje smrti.

Zaklada je osnovana 2011. godine s ciljem zaštite vjerodostojnosti medijskih izvora u digitalnom dobu, te promocije javnih debata i razvoja neovisnosti, kritičkog mišljenja, te civilnog društva općenito, i upravo je zato dobila ime po antičkom retoričaru Izokratu, suvremeniku Platona i Sokrata.

Kopirati
Drag cursor here to close