Što mislite?

Znanost otkriva: Koliko visoko ptice mogu letjeti?

Za sad postoji samo jedna vrsta ptice koja drži rekord u letenju na najvećoj visini.
Lifestyle / Životinje | 09. 05. 2024. u 12:58 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogo je impresivnih stvari o pticama. Neki lete miljama a da nikada ne zamahnu krilima; neke žive više od pola stoljeća; a neke su šarene poput duge, prenosi IFL Science: Ali kad pogledate pticu koja pleše visoko u daljini, jeste li se ikada zapitali koliko visoko može ići?

Vrsta koja drži rekord za najviši let od svih ptica je Rüppellov sup (Gyps rueppellii).

Godine 1973. jedan je Rüppellov sup udario u komercijalni zrakoplov na 11 300 metara, iznad Côte d'Ivoirea u zapadnoj Africi. Iako je jedan od njegovih motora bio oštećen, zrakoplov je uspio uspješno sletjeti.

Ptica nažalost nije bila te sreće. Sve što je ostalo od nje bilo je pet potpunih i 15 djelomičnih pera - dovoljno za pozitivnu identifikaciju vrste i za potvrdu ovog nevjerojatnog podviga, ali vjerojatno slaba utjeha za prijatelje preminulog.

Šalimo se, ali nažalost ova je ptica vjerojatno imala prijatelje, a možda čak i neku drugu osobu. Vrlo su društveni i smatra se da stvaraju monogamne parove, pri čemu oba roditelja pomažu u brizi o mladima prvih 150 dana njihovih života.

Podrijetlom iz područja Afrike zvanog Sahel, koje se proteže na prostoru između Sahare i sudanske savane, stanište supa pokriva više zemalja, uključujući Zimbabve, Senegal i Etiopiju. S vremena na vrijeme, pojavili su se i preko Mediterana u Španjolskoj.

Međutim, ovakve vrste posjeta mogle bi postati rijetkost u budućnosti, budući da je Rüppellov sup na Crvenom popisu IUCN-a klasificiran kao kritično ugrožen. Poput mnogih sličnih afričkih ptica, ugrožene su gubitkom staništa, lovom i smanjenom dostupnošću jedinog izvora hrane, strvine.

Tu je i veliki problem s trovanjem, posebno u istočnoj Africi. To je uglavnom uzrokovano pesticidom koji se zove karbofuran, ali dobrotvorna organizacija BirdLife International također ističe ulogu lijeka diklofenak. Ovo protuupalno sredstvo može se koristiti u veterinarskom liječenju, ali je kobno za Rüppellove supove ako progutaju lešine životinja kojima je to ubrizgano.

Ako ikad budete imali sreće i ugledali Rüppellova supa u mesu, to je prizor koji nećete brzo zaboraviti. Ove veličanstvene ptice dosežu visinu od gotovo jednog metra i imaju prepoznatljivu glavu bez perja - Animalia piše da ova prilagodba proizlazi iz njihove sklonosti da cijelu glavu zabadaju u svoj plijen dok se njime hrane.

Njihova moćna krila imaju raspon preko 2 metra, ali ih štedljivo koriste u letu. Čak i kada ne zadaju glavobolju komercijalnim pilotima, Rüppellovi supovi redovno dosežu impresivne visine, iskorištavajući jaku toplinu dok lebde iznad tla i traže svoj plijen.

Vrlo je moguće, čak i vjerojatno, da je događaj iz 1973. bio anomalija. Postoje razlozi zašto općenito ne vidite ptice kako lete uz putničke zrakoplove na tolikoj visini, a većina njih ima veze s kisikom.

Ostali kandidati za slične visinske uloge uključuju ždrala (Grus grus), koji je zabilježen na 10 000 metara, dok izbjegava orlove na Himalaji, i gusku s barskom glavom (Anser indicus), koja je uočena na maksimalnoj visini od 7.300 metara i ima prevelika pluća da se nosi s nedostatkom kisika.

Ipak, BBC Wildlife izvještava da čak i uz modernu tehnologiju praćenja, nema podataka o još jednoj ptici koja se približila rekordu Rüppellova supa, tako da njegova kruna za sada izgleda sigurno.

Kopirati
Drag cursor here to close