8336 metara

VIDEO | Snimljena riba osam kilometara pod morem

Lifestyle / Životinje | 03. 04. 2023. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička japansko-australska znanstvena ekspedicija prvi je put dosad snimila specifičnu vrstu ribe na dubini većoj od osam tisuća metara, što je novi rekord kada su posrijedi ribe na velikim dubinama jer je za 158 metara nadmašio stari, piše Hina.

Riječ je zapravo o vrsti ribe iz roda Pseudoliparis i porodice Liparidae, snimljenoj kako pliva na 8336 metara dubine, rekao je voditelj ekspedicije, profesor Alan Jamieson.

Još jedan rekord

Prije ovog otkrića znanstvenici su 15. kolovoza prošle godine uočili sličnu vrstu na 8178 metara dubine u Marijanskoj brazdi.

Dugo se smatralo da ribe ne mogu preživjeti na dubinama od 8200 do 8400 metara zbog pritiska.

Jamieson je pojasnio da su, uz snimke znanstvenici uspjeli i fizički u zamku uloviti dva primjerka na dubini od 8022 metra u Japanskom rovu, južno od Japana te su postavili još jedan rekord - onaj za ulov u dosad najdubljim morskim vodama.

Dvomjesečnu ekspediciju su, uz znanstvenike Sveučilišta Zapadne Australije (UWA) vodili i stručnjaci s Tokijskog sveučilišta za znanost o moru.

Kažu kako se još ne zna precizno koliko su ribe velike, no dosad je evidentirano da ta vrsta može dosegnuti duljinu od oko 11 centimetara.

Na snimci dobivenoj daljinski upravljanom kamerom vidi se da je riba mliječno bijele boje, njezine su peraje poluprozirne, a tijelo kao da je prekriveno mekanom želatinoznom masom, pišu japanski mediji.

Prilično zastrašujuće mjesto

"Japanski oceanski rovovi nevjerojatna su mjesta za istraživanje, toliko su bogati životom, čak i na samome dnu", rekao je Jamieson, osnivač Centra za istraživanje dubokih mora Minderoo-UWA.

"Već dvije, tri godine upozoravamo da je duboko more prilično zastrašujuće mjesto. No mi ne cijenimo dovoljno činjenicu da ono u osnovi čini najveći dio planeta Zemlje i da bismo ga trebali pokušati proučiti i razumjeti te ustanoviti na koji način funkcionira i na koji način na njega utječu ljudi", kazao je Jamieson.

Voditelj japanskog tima znanstvenika, dr. Kitazato Hiroshi je kazao da je nevjerojatno iskustvo otkriti ribu na dubini većoj od 8000 metara ispod površine oceana.

Dodao je da stručnjaci sada raspolažu podacima koji će im pomoći da istraže na koji se način ribe mogu fiziološki prilagoditi takvome ekstremnom okruženju.

Znanstvenici snimanja provode u oceanskim rovovima blizu Japana u sklopu desetogodišnjeg istraživanja najdubljih ribljih populacija na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close