Zavratnica

Rajska uvala koja krije kristalno more

Staze i vidikovac s kojeg puca pogled za pamćenje gradili su prije stotinjak godina domaći stanovnici koji su dobro znali baratati kamenom i poznavali tajne gradnje suhozida.
Gospodarstvo / Turizam | 17. 08. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od Jablanca do uvale Zavratnice potrebno je manje od pola sata kamenom šetnicom uz more, a do prekrasne uvale može se doći i planinarskom stazom iz istoimenog sela. Skrivena je u podnožju velebitskog grebena – nasuprot Rabu.

Staze i vidikovac s kojeg puca pogled za pamćenje gradili su prije stotinjak godina domaći stanovnici koji su dobro znali baratati kamenom i poznavali tajne gradnje suhozida, prenosi Punkufer

Tada je pristizala i aristokracija iz Praga i Beča kako bi se divila tom remek-djelu prirode. Najugledniji pisac hrvatskog realizma Vjenceslav Novak crpio je nadahnuće s tog prekrasnog komadića Lijepe Naše.

Jedna od najljepših u Hrvatskoj, uvala koja jednako fascinira iz zraka i plićaka pripada Parku prirode Velebit, a podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Zavratnica doista ostavlja bez riječi, a oni posjetitelji koji odluče podijeliti svoja iskustva hvale kristalno čisto more tepajući joj da je "raj na zemlji" u kojem je sve, od mirisa do zvukova, baš savršeno.

Kopirati
Drag cursor here to close