WWF

Prikanac uskoro na crvenoj listi ugroženih vrsta u FBiH

Ugrozu za stanište prikanca predstavljaju prvenstveno isušivanje, građevinski radovi u polju, ilegalne deponije, ilegalno vađenje šljunka i pijeska.
Lifestyle / Životinje | 26. 05. 2022. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF privela je kraju projekt ''Očuvanje stenoendemske vrste prikanac na području Mostarskog blata'' prošlotjednom Konferencijom o zaštiti prikanca koja je i rezultirala na najljepši mogući način - skorim uključivanjem ove ribice na IUCN-ovu Crvenu listu Federacije Bosne i Hercegovine.

Unutar ovog projekta, koji je implementirala Udruga Dinarica, predstavnik WWF-a u BiH, uz financijsku podršku Critical Ecosystem Partnership Funda, izvršena su brojna istraživanja plikanca. Voditelj projekta Vedran Kordić ističe: „Tijekom prve godine projekta radili smo terenska istraživanja s profesorom Jerkom Pavličevićem koja su potvrdila kako je prikanac dominantna vrsta, čak 90 % zastupljena na Mostarskom blatu zbog zahtjevnog terena, ali mu se stanište posljednjih godina smanjilo.“

Ugrozu za stanište prikanca predstavljaju prvenstveno isušivanje, građevinski radovi u polju, ilegalne deponije, ilegalno vađenje šljunka i pijeska. Dodatnu ugrozu uskoro će predstavljati brza cesta od Širokog Brijega do granice s Hrvatskom čija je izgradnja planirana sjevernim dijelom polja.

''U drugoj godini istraživanja promatrali smo jedinke u akvariju i otkrili kako prikanci vole temperaturu od oko 10 do 13 Celzijevih stupnjeva. U slučaju više temperature u umjetnim uvjetima napadaju ih paraziti i voda se često mora mijenjati”, kazala je Sanja Duranović, istraživačica na projektu.

Duranović je došla do zaključka kako u ljetnom sušnom razdoblju prikanci instinktivno traže hladniju vodu i vrela na Mostarskom blatu gdje se skrivaju i preživljavaju.

''Prepoznali smo prikanca kao ugroženu vrstu i potrebu za njegovom zaštitom te smo u suradnji s WWF-om krenuli u njegovu institucionalnu zaštitu. Smanjenjem plavljenja Mostarskog blata došlo je do ugroze prikanca kao vrste'', kazala je Katarina Kraljević, voditeljica projekta iz Udruženja Eko HUB Široki Brijeg.

Kraljević je dodala kako se trenutno radi na izradi idejnog rješenja rezervata prikanca, koji bi jamčio opstanak prikanca na području Mostarskog blata.

Poslan je zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma s kriterijima napravljenim prema IUCN-u (Međunarodnom savezu za očuvanje prirode), studijom te planom mjera koje su proizašle iz ovog projekta.

U skorom roku prikanac bi službeno trebao postati uvršten na crvenu listu FBiH kao kritično ugrožena vrsta jer kao stenoendem Mostarskog blata zadovoljava te uvjete. A brigu o prikancu preuzima Eko HUB Široki Brijeg, koji kreće u novi projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close