Hidriraj, osvježi, uživaj!

Što piti po vrućini? 5 top napitaka za brzo osvježenje

Kada živa u termometru neumoljivo nastavi s penjanjem, tijelo prirodno traži svoju vlastitu klimu za hlađenje.
Lifestyle / Hrana | 05. 07. 2023. u 15:44 Bljesak info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važnost pravilne hidratacije ne može se dovoljno naglasiti - to je najbitnija stvar našeg fizičkog blagostanja, pogotovo kada je sunce na vrhuncu. Ali, zar ne bi bilo odlično kada bismo mogli pronaći pića koja ne samo da nas pravilno hidratiziraju, već su i savršeno osvježavajuća?

Ne brinite, imamo rješenje! U nastavku Vam donosimo 5 najboljih pića koja nisu samo praktična za borbu protiv vrućine, već su i ukusna, što ih čini idealnim za trenutke kada želite nešto više od obične čaše vode. 

1. Voda s limunom 

Voda s limunom je jednostavno a opet ukusno piće koje možete konzumirati kroz cijeli dan bilo da ste na poslu ili kući. Limun je prepun vitamina C i zajedno s ohlađenom vodom osvježava i utažuje žeđ, osiguravajući hidrataciju tijekom čitavog dana.

Lagano je za pripremu tako da ga možete konzumirati dok ste na putu ili na odmoru. Osim dobrog okusa i osvježenja, ovo piće je niskokalorično tako da je česti izbor pripadnica ljepšeg spola. 

2. Zeleni čaj 

Osim što je zeleni čaj jako zdrav i pun antioksidanasa, on je jedno od najboljih rješenja za osvježavanje od ljetnih vrućina zbog svoje moći održavanja hidratacije tijela. Naime, ljeti, kada je znojenje pojačano zbog visokih temperatura trebamo birati pića koja će ne samo utažiti žeđ nego i održati pravilnu hidrataciju tijekom cijelog dana.

Znanstveno je dokazano da zeleni čaj sadrži kofein u malim dozama koji nam može pomoći u održavanju fokusa dok smo na poslu. Osim toga njegovi prirodni sastojci pozitivno utječu na energiju koje za vrijeme ljetnih vrućina imamo malo. Ovaj moćni napitak ima brojne zdravstvene koristi ujedno nam pružajući osvježavajući okus te ako još niste vrijeme je da ga uvrstite na Vašu listu omiljenih ljetnih pića!

3. Sokovi od povrća 

Da, dobro ste pročitali! Sokovi od povrća su bolja varijanta od sokova od voća koji prirodno imaju više šećera i kalorija. Uglavnom su sastavljeni od vode, što znači da su izvrstan način za održavanje hidratacije. To je posebno važno ljeti, kada je rizik od dehidracije veći zbog pojačanog znojenja.

Prepuni su vitamina i minerala koji pomažu u održavanju energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Najbolje ih je konzumirati u svježe cijeđenom obliku, bez dodanog šećera, da bi se maksimalno iskoristile njihove zdravstvene prednosti. Sigurni smo da kada ih jednom probate i postanete svjesni njihovih blagodati, postat će Vam omiljeno ljetno piće za osvježenje od vrućina!

4. Ledena kava 

Ako ste mislili da smo zaboravili na ljubitelje kofeina, varate se! Ledena kava je dobar napitak za osvježenje od ljetnih vrućina iz više razloga. Najvažniji je naravno način serviranja gdje dobijete hladnu kavu koja Vas svojim prepoznatljivim mirisom i okusom brzo vraća u život.

Druga stvar je kofein koji nam daje energiju koja nam je potrebna za završavanje svakodnevnih obaveza. Iako je odličan izbor za ljetno osvježenje, pazite da ne pretjerate s njom zbog dodatnih kalorija koje može sadržavati, poput mliječnih proizvoda i zaslađivača.

5. Sportska pića 

Sportska pića, još poznati kao izotonici, su jako dobar izbor ljeti zbog svoje mogućnosti da brzo vrate energiju i elektrolite koje gubimo pojačanim znojenjem.

Umjerenom konzumacijom nam pomažu održati hidrataciju tijela te su zbog svog primamljivog okusa čest izbor za brzo osvježenje od ljetnih vrućina. Iako imaju brojne prednosti, bitno je napomenuti da birate samo one niskokalorične i s malim udjelom šećera te ih piti umjereno.

Za kraj 

Činjenica je da u današnje vrijeme imamo veliki izbor napitaka koje nam mogu pomoći u borbi protiv ljetnih vrućina a na nama je da odaberemo one koji nam najviše odgovaraju. Bilo da je to voda s limunom, razni izotonični napitci ili možda zeleni čaj, zapamtite da je ključ u raznovrsnosti.

Nemojte pretjerivati samo s jednim pićem i koje god odaberete, pobrinite se da  uvijek tijekom dana konzumirate čašu obične vode sobne temperature. Bez obzira koje piće odaberete, najvažnije je slušati svoje tijelo i piti kad god osjetite žeđ. Tako ćete ostati hidrirani, puni energije tei spremni za sve što vam ljetne vrućine donose. 

Kopirati
Drag cursor here to close