njam!

Recept za brzu "maksi" palačinku iz pećnice

Idealna za sve one koji ne vole stajati uz štednjak, ova "maksi" palačinka mogla bi vas oduševiti.
Lifestyle / Hrana | 16. 07. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li ikad čuli za "dutch baby" palačinku? Iza tog izraza skriva se velika palačinka iz pećnice. Podrijetlom iz Njemačke, naziv "nizozemska" vjerojatno je dobila greškom. Ime, ali i oblik prema kojem je danas prepoznajemo dobila je početkom 20. stoljeća u SAD-u.

Idealna za sve one koji ne vole stajati uz štednjak, ova "maksi" palačinka mogla bi vas oduševiti.

SMJESA ZA PALAČINKU:

- 2 jaja
- 2 velike žlice šećera
- 1 prstohvat soli
- 120 grama glatkog brašna
- 50 grama otopljenog maslaca
- 2 dl mlijeka
- 1 dl vode
- 1 mala žlica maslaca za protvan

PRIPREMA PALAČINKE:

1. Ako imate blender, sve sastojke jednostavno ubacite u aparat i dobro izblendajte dok se ne povežu. Smjesu možete pripremiti i bez njega. Odvojite jaja od ljuske i ubacite u dublju posudu. Dodajte šećer i sol pa dobro promiješajte pjenjačom. Zatim dodajte otopljeni maslac i vodite računa o tome da bude mlak, a ne vreo. Dobro povežite sa smjesom. Zatim dodajte brašno, promiješajte i onda malo-pomalo dodajte mlijeko i vodu. Miješajte dok ne dobijete lijepu glatku smjesu bez grudica.

2. Pripremite čeličnu ili metalnu tavu ili čvršći metalni protvan. S obzirom na to da ćete tavu stavljati u pećnicu na visoku temperaturu, izbjegavajte modele s plastičnim ručkama. Dakle posuda u kojoj ćete peći palačinku mora biti prikladna za pećnice i visoke temperature. Odabranu posudu prvo na 10 minuta stavite u pećnicu na 210 Celzijevih stupnjeva. Posuda se mora dobro zagrijati.

3. Nakon 10 minuta pažljivo je izvadite van i pazite da se ne opečete. Ubacite u nju žlicu maslaca. Maslac će se odmah početi topiti pa ga samo okretanjem posude pažljivo raširite po cijeloj površini. Ulijte pažljivo smjesu u posudu i stavite je u pećnicu. Palačinka se peče između 15 do 20 minuta. Tijekom pečenja će se napuhnuti, a gotova je kada bude zlatnosmeđe boje. Možete je puniti voćem, pekmezom, sladoledom i svim ostalim namirnicama koje volite, piše Zadovoljna.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close