Mljac

Probajte recept za lažni cheesecake

Najteži zadatak, pak, je čekanje da se kolač ohladi i da bude spreman za posluživanje.
Lifestyle / Hrana | 09. 05. 2021. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cheesecake je mnogim damama omiljeni kolač – bez obzira je li riječ o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja se vrlo lako može smućkati od svega nekoliko sastojaka. U vrlo sličnom kolaču mogu uživati čak i oni koji ne smiju jesti sir, ili ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni cheesecake koji se umjesto od sira radi od indijskih oraščića i kokosovog mlijeka te ulja, a koji se može poslužiti s voćem po želji, piše zadovoljna.hr.

S obzirom da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora se peći. Najteži zadatak, pak, je čekanje da se kolač ohladi i da bude spreman za posluživanje.

Sastojci za lažni cheesecake:

Za podlogu:

200 grama mekanih datulja bez koštica
120 grama oraha

Za nadjev:

250 grama indijskih oraščića
150 grama javorovog sirupa ili agavea
150 ml kokosova mlijeka
80 ml rastopljenog kokosova ulja
1 limun

Priprema:

1. U dobrom blenderu ili sjeckalici za povrće usitnite orahe dok se ne pretvore u prah.

2. Izvadite oraha iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite datulje bez koštica i pulsirajte dok ne dobijete pastu.

Ako na raspolaganju nemate mekane datulje iskoristiti možete i one sušene, samo ih pola sati prije pripreme kolača namočite u toploj vodi da omekšaju, a potom ih ocijedite od viška vode.

3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od datulja dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu. Ako vam je smjesa previše suha, dodajte još malo datulja. Ako je previše vlažna, dodajte još smrvljenih oraha.

4. Utisnite smjesu u lim za pečenje po želji (pravokutni, kockasti ili kalup za torte) u koju ste prethodno stavili masni papir za pečenje. Stavite u hladnjak na hlađenje dok pripremite smjesu.

5. Indijske oraščiće namočite u čistoj vodi večer prije pripreme recepta. Ako ste zaboravili to učiniti, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.

6. Ocijedite vodu od namočenih indijskih oraščića i izblendajte ih u kremu zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlijekom, sokom jednog iscijeđenog limuna i agaveom ili javorovim sirupom. Konzumirate li med, možete i njime zasladiti kolač.

7. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite s voćem ili komadićima sušenog kokosa.

8. Stavite u hladnjak na četiri do šest sati da se lažni cheesecake stisne.

9. Poslužite ohlađeno. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close