Vrući dani pred nama

Nutricionistica savjetuje: Što jesti, a što izbjegavati

Nutricionistica Anita Car rekla je kako se ljeto vratilo i da bi zbog toga trebalo doći do promjene u prehrani i navikama ljudi.
Lifestyle / Hrana | 10. 07. 2023. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred nama su vrući dani. Osim što treba biti na oprezu, ne izlagati se suncu, slušati savjete liječnika važno je slušati i nutricioniste. Što jesti u ovim danima otkrila je varaždinska nutricionistica, Anita Car.

Anita Car, dipl. eng. preh. teh., nutricionistica, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska, rekla je kako se ljeto vratilo i da bi zbog toga trebalo doći do promjene u prehrani i navikama ljudi.

Voće i povrće

"U obroke bi trebalo uključiti više voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Ljeto je doba kada imamo obilje voća i povrća na tržnicama, moram preferirati OPG. Možemo ići na to da imamo dvije porcije voće i tri porcije povrća u toku dana, a te dvije porcije voća bi bilo dobro konzumirati ujutro, a porcije povrća na večeri ili ručku", kazala je.

Car je objasnila da prilikom razgradnje proteina dolazi do velike količine energije koja se ispoljava van te se tako tijelo zagrijava.

"Bilo bi dobro da se u ljetnim mjesecima daje prednost namirnicama koje su bogate biljnim proteinima, a oni koji ne mogu bez namirnica životinjskog podrijetla bilo bi dobro uzeti meso piletine, puretine, ribe", istaknula je Car.

Prilikom ljetnih vrućina tijelo se dodatno zagrijava, često se znojimo što dovodi do gubitka tjelesnih tekućina. Car je savjetovala da tijekom ljeta konzumiramo namirnice koje hlade tijelo.

Rashladite tijelo

"Lubenice i krastavci su jedni od tih namirnica. Lubenica je jako bogata šećerom, imamo vitamin C, vitamin B kompleksa, imamo i bakra. Imamo veliku količinu vode u njoj pa preko ljeta dobro hladi. Isto tako i kod krastavaca imamo veliku količinu prehrambenih vlakana i vode. I jedno i drugo ljeti djeluju osvježavajuće", dodala je.

Car je kazala da su voćni smoothieji dobri jer na jednom mjestu dobijemo mnoštvo esencijalnih vitamina i vlakana.

"Voća nikad dosta", kazala je.

Nutricionistica je kazala da su sunčeve zrake jako štetne za organizam, ali da prehranom možemo prevenirati.

"Tako da unosimo namirnice koje su bogate antioksidansima. Namirnice koje su bogate vitaminom C i E isto tako preveniraju eventualne opekline. To su paprike, rajčice, krastavci, crna čokolada, zeleni čaj, blitva, kelj, zelena salata", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close