''Dan meda'' u Širokom Brijegu

Lasić za Bljesak: Kupujte med od poznatih pčelara jer tržište je prezasićeno raznim patvorinama

Prvi put je u Širokom Brijegu održana manifestacija ''Dan meda'' u organizaciji lokalne udruge pčelara
Lifestyle / Hrana | 20. 12. 2017. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija ''Dan meda'' održana je po prvi put na Trgu Gojka Šuška u Širokom Brijegu u organizaciji lokalne Udruge pčelara ''Vrisak'' u suradnji s Gradom.

Posjetitelji su od 9.00 do 15.00 sati mogli posjetiti prigodne kućice i štandove te kušati med i ostale proizvode te su imali mogućnost kupnje istih. Organizatori su sve goste počastili uštipcima i palačinkama s medom.

Manifestaciju su posjetila djeca iz dječjih vrtića Trnoružica I i Trnoružica II, a članovi Udruge pčelara ''Vrisak'' upoznali su ih s ovom zdravom i prirodnom namirnicom. Prije povratka u vrtiće, djeca su na poklon dobila prigodne teglice meda.

Bljesak.info / ''Dan meda'' na Trgu Gojka Šuška

''Naš glavni cilj je bio okupiti pčelare,a pošto je sada vrijeme darivanja pozvali smo djecu iz dječjeg vrtića te smo ih darivali prigodnim teglicama meda. U planu nam je ovo proširiti na cijelu županiju. Ovo će postati tradicionalno, sada nam je prvi put i uradili smo ovo u suradnji s Gradom Širokom Brijegom koji nam je ustupio kućice gdje smo izložili svoje proizvode. Sljedeće godine ćemo raditi na poboljšanju te će 'Dan meda' iz godine u godinu biti sve bolji i kvalitetniji'', izjavio je za Bljesak.info Ilija Lasić, predsjednik Udruge pčelara ''Vrisak'' iz Širokog Brijega.

Udruga nakon nepunih godinu dana djelovanja broji 66 članova, a broj bi trebao i dalje rasti.

''Trenutno imamo 66 registriranih članova koji su platili članarinu, a još tu ima dosta pčelara koji imaju po par košnica kao hobisti i oni se još nisu uključili u Udrugu te ih ovim putem pozivam da se pridruže jer budućnost pčelarstva je udruživanje. Ako želimo doći do novca iz europskih fondova ili raditi neki ozbiljniji projekt, to ne možemo raditi pojedinačno već kao udruga'', priča nam Lasić.

Bljesak.info / Ilija Lasić

Med je jedna od najzdravijih namirnica, a mnogi potrošači konzumiraju ga svakodnevno poput zaslađivanja u toplim napitcima ili pak kao jedna od namirnica za kolače posebno u ovo božićno vrijeme. No, nije svaki med isti pa treba biti oprezan prilikom kupovine u trgovinama.

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara, pa je naš sugovornik uputio važan savjet svim potrošačima.

''Potrošačima ove namirnice preporučujem da med kupuju od poznatih pčelara, od čovjeka kojega poznaju jer tržište je prezasićeno raznim patvorinama koje su privlačne za oči i fino izgledaju, ali nisu med. Znači najsigiruje je ako poznaješ čovjeka za kojeg znaš da drži pčele i proizvodi domaći med'', zaključio je u razgovoru za Bljesak.info Ilija Lasić, predsjednik Udruge pčelara ''Vrisak'' iz Širokog Brijega.

Spomenuta udruga sljedeće godine planira u suradnji s Gospodarskom komorom nastupiti ''Bjelovarskom sajmu'' koji je jedan od najvećih sajmova meda i pčelarstva u regiji. Također, planiraju posjetiti Vukovar te se spojiti s jednom udrugom pčelara iz Vinkovaca.

Kopirati
Drag cursor here to close