Uz šalicu kave

Ispijanje omiljenog napitka - Mostarci proslavili međunarodni dan kave

Kavu na sve načine danas su u Mostaru za posljetitelje pripremali baristi Franck kave, a Mostarci i Mostarke nisu krili oduševljenje pijuckajući omiljeni napitak.
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan kave okupio je brojne Mostarce i njihove goste na platou ispred TC Mepas Mall gdje su ispod otvorenog sunčanog neba uživali u druženju uz brojne okuse omiljenog napitka bez kojeg mnogi dan ne mogu ni zamisliti.

Franckovi profesionalni baristi pripremali su Franck Crema tursku kavu s bogatom pjenom i prirodno prisutnim kremastim notama čokolade i kakaovca, te Franck Specialty 130 Years blend koji se sastoji od kava iz četiri različita „origina“ odnosno zemlje uzgoja.

Kavu, koja se proizvodi u Franckovom pogonu u Grudama, popili su brojni Mostarci, ali i njihovi gosti, među kojima smo zatekli i brojna poznata imena, prije svega predstavnika sedme sile, kao i ostale osobe iz javnog života Hercegovine.

Foto: Fena / Međunarodni dan kave obilježen ispred Mepas Malla

"Sjajno da u našem gradu obilježavamo na ovaj način Međunarodni dan kave. Naravno da je kava simbol za puno toga u našoj svakodnevnici na ovim prostorima. Nadam se da će se ovakva tradicija nastaviti, jer ovako lijepi događaji dodatno obogaćuju Mostar", kazao je Marin Čuljak, savjetnik i voditelj ureda mostarskog gradonačelnika.

Svoju prvu jutarnju kavu upravo na ovom eventu došao je popiti i glazbenik Ivo Jurić sa suprugom Josipom (Klapa Drača), a ovom vikend druženju pridružila se i fitness trenerica Ana Marija Penava, boksač Emil Markić, kao i maestro i glazbenik Damir Bunoza koji je naglasio kako je kava možda i najvažnija u životu glazbenika, osobito za potrebnu energiju u večernjim svirkama.

Foto: PR / Mostarci obilježili Međunarodni dan kave

Kavu vole i nutricionisti, a njezin dan proslavila je i nutricionistica Nikolina Barbarić.

"Volimo se buditi sa šalicom dobre kave. Ona je naš najpoznatiji stimulans, ali neka ne bude na prazan želudac. Mada mnogima odgovara i tako", kazala je nutricionistica Nikolina Barbarić.

Foto: PR / Mostarci obilježili Međunarodni dan kave

Supružnici Beljo, boksač Damir i model Jana, također su svoju prvu kavu popili ovdje, otkrivši kako je ovaj napitak sastavni dio njihove svakodnevnice.

"Kod mene je kava obavezna ujutro i navečer prije treninga. Jednostavno me pokreće", kazao je Damir Beljo.

Foto: PR / Mostarci obilježili Međunarodni dan kave

Obilježavanju ovog događaja pridružio se i ministar pravde BIH Davor Bunoza otkrivši kako je kao pravi Mostarac veliki ljubitelj ovog napitka, te ih dnevno popije čak pet.

Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH prisjetila se prošlogodišnjeg obilježavanja ovog dana na istom mjestu, ne skrivajući zadovoljstvo što se tradicija održavanja ovog događaja nastavila.

"Kava je neizostavni dio u našim svakodnevnim životima s obzirom da u Hercegovini svi naši susreti, obiteljska okupljanja, pa i poslovni sastanci se događaju uz kavu. Ovakvi događaji, uz zabavni karakter, promoviraju i naše kulturološke aspekte života", kazala je Filipović.

Foto: Fena / Međunarodni dan kave obilježen ispred Mepas Malla

Mostarski glumci Miro Barnjak i Ivo Krešić kazali su kako je kava također omiljeni napitak i u njihovim glumačkim krugovima a mnogi, poput Barnjaka, slove za one koji prave neke od najboljih kava.

Osim što dobro sprema hranu, chef Severin Terzić otkrio je kako jednako tako sprema i kavu, a kad god ima priliku, voli popiti onu domaću, baš kao i danas na platou Mepas Mall-a, koju je spremao Franckov profesionalni barista Timur Kahrović. Timur nam je otkrio kakvu kavu vole ispijati Mostarci i koje su to danas najviše napravili.

Foto: PR / Mostarci obilježili Međunarodni dan kave

"Mostarci su odlična ekipa za ispijanje kave. U izrazito ugodnoj atmosferi smo obilježili ovaj dan kave u Mostaru. Od svih, najviše se pila bijela kava, koja je nekako meni sinonim za Mostar. Kad netko kaže bijela kava, meni je to odmah poveznica s Mostarom, jednako kao i pizza s majonezom“ kroz smijeh je kazao Timur Kahrović.

Kakvu god kavu da pijete, u Bosni i Hercegovini je nezamisliva bez čaše vode. Ovom prilikom svim posjetiteljima je bila dostupna Prirodna izvorska voda Leda. Uz zvuke saxa, posjetitelji su prisustvovali promociji Philips LatteGo aparata za kavu, uživali u slatkom kutku slastičarnice Lana, a oni s najvećim znanjem o kavi u nagradnom kvizu, doma su otišli s nagradama.

Tema ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Međunarodnog dana kave bila je Franck Crema, kava koja oduševljava svojom brzom i jednostavnom pripremom, bilo da se nalazite u uredu ili kod kuće.

Predstavljena su i rješenja za pripremu odličnog espressa kod kuće, uključujući i kapsule kompatibilne s Nespresso i Dolce Gusto aparatima za kavu.

Međunarodni dan kave koji se inače obilježava 1. listopada ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja potpore malim uzgajivačima kave.

Kakva god bila – domaća, espresso, bijela, jača ili slabija – vole je sve generacije i mnogima dan ne započinje bez (barem) jedne šalice koja nas pokreće.

Ukoliko već niste popili današnju dozu, vrijeme je! Sretan vam Dan kave! 

Foto: Fena / Međunarodni dan kave obilježen ispred Mepas Malla

Međunarodni dan kave obilježava se 1. listopada, a prvi put službeno je obilježen 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO).

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šalica.

Kava ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kava najčešće polako pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kava otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close