Kolač iz snova

I Danci imaju dobar kolač

Danski kolač iz snova priprema se od svakodnevnih sastojaka poput jaja, brašna, šećera, mlijeka i maslaca, a karakterističan okus daje mu kokos koji se stavlja na vrh.
Lifestyle / Hrana | 29. 04. 2023. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Drømmekage ili danski kolač iz snova tradicionalna je slastica koja potječe iz danskog sela Brovst u Jutlandu. Jytte Andersen ispekla ga je šezdesetih godina prošlog stoljeća u lokalnom natjecanju slastica prema tajnom receptu svoje bake.

Kolač je oduševio žiri, recept je objavljen u lokalnoj kuharici, a ostalo je, kažu, povijest. Kolač je s vremenom postao hit u cijeloj zemlji. Njegovoj popularnosti pridonijela je jednostavna priprema te lagana i mekana tekstura.

Danski kolač iz snova priprema se od svakodnevnih sastojaka poput jaja, brašna, šećera, mlijeka i maslaca, a karakterističan okus daje mu kokos koji se stavlja na vrh. O tome koliko ćete dugo tostirati kokos ovisi i boja kolača.

Sastojci za biskvit:

225 g brašna

225 g šećera

150 ml punomasnog mlijeka

75 g rastopljenog maslaca

3 jaja

2 čajna žličice praška za pecivo

½ čajne žličice vanilin šećera

Sastojci za preljev:

250 g smeđeg šećera

150 g naribanih listića kokosa

100 g maslaca

75 ml punomasnog mlijeka

prstohvat soli

Priprema danskog kolača iz snova:

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za torte, namastite ga i obložite papirom za pečenje.

U mikseru izmutite jaja, šećer i vanilin šećer u gustu jednoličnu smjesu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta miksanja na najvećoj brzini.

U posebnoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo.

Umiješajte brašno u smjesu na bazi jaja i šećera. Dodajte mlijeko i rastopljeni maslac i sve lagano pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Izlijte smjesu u pripremljeni kalup za torte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta, odnosno dok nije termički obrađena skoro do kraja.

Sastojke za preljev – maslac, šećer, kokos, mlijeko i prstohvat soli – stavite u lončić i zagrijte na štednjaku na laganoj temperaturi dok se okusi ne sljube.

Izvadite kolač iz pećnice, prelijte smjesu preko kolača i vratite u pećnicu. Povećajte temperaturu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno još oko 5 minuta.

Pustite da se kolač ohladi do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close