Jablanica

Gosti tvrde: ''Jeste skuplje, ali je janjetina ovdje i dalje najbolja''

Samir Đelmo, vlasnik restorana “Sedmica” izjavio je za jablanica.live da je bitno održati kvalitet na koji su mušterije navikli.
Lifestyle / Hrana | 22. 01. 2022. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrana i piće koji se služe u jablaničkim restoranima nedavno su poskupjeli. To se odnosi i na specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini – janjetini. Podsjećamo, jedna porcija janjetine je koštala sedam KM, a sada košta 13 KM. Kilogram pečenja je koštao 30 KM, a sada košta 40 KM.

U skoro svim restoranima je skuplja i čorba – umjesto dosadašnjih tri KM, sada je četiri KM, a negdje i pet KM. Mala porcija krumpira košta od 2,5 do četiri KM, dok je za salatu, npr. kupus salatu, potrebno izdvojiti do 3,50 KM. Poskupjela su i pića. Kisela voda je 2,50 KM, dok su cijene preostalih gaziranih pića od 3,5 do pet KM. Riječ je o nastavku poskupljenja koje je počelo tijekom pandemije koronavirusa.

Samir Đelmo, vlasnik restorana “Sedmica” izjavio je za jablanica.live da je bitno održati kvalitet na koji su mušterije navikli:

“Cijena ove janjetine koju mi moramo imati, to jeste ovaj kvalitet na koji smo ljude navikli, je skočila u mesnicama. Dosegla je najveću moguću cijenu otkako radimo sa janjetinom. Možda bi se mogla i raditi nešto jeftinija cijena, ali sa lošijim kvalitetom, a mi smo kao i većina izabrali da imamo dobro meso i tu cijenu. Narod se ne buni, posao ne ispašta kod nas. Cijene ostalih proizvoda, iako je poskupjela i piletina i teletina nismo dirali, ni salate ni čorbe, ni krumpir. Na svemu imamo manju maržu jer je poskupjelo sve, od ulja, krumpira, maslaca, svega.”

Restoran “Komadinovo vrelo” nije dizao cijene, pa smo tim povodom kontaktirali vlasnika Murata Kavazovića, koji kaže:

“Što se mene lično tiče, nije bilo potrebe za dizanjem cijena.  Kod nas je janjetina 35 KM bila i ostala. Cijena janjetine od mog dobavljača se nije mijenjala, tako da ja nisam poskupio. Prisustvovao sam sastanku mojih kolega i ta poskupljenja su uredu, ako je poskupjela cijena janjeta. Ne znam da li ću biti primoran poskupjeti u narednom periodu, to ćemo vidjeti”, priča Kavazović.

Da se, kako vlasnik “Sedmice”, Samir Đelmo priča, mušterije ne bune, uvjerili smo se posjetivši jedan od otvorenih objekata. Tu smo sreli porodicu iz Visokog, Samira Vražalicu sa ženom i djecom. Samir ističe da ko je navikao doći na janjetinu u Jablanicu, uvijek će dolaziti:

“Godinama je Jablanica nezaobilazna destinacija za nas što se janjetine tiče. To je naša navika i ne mislimo je mijenjati. Što se cijena tiče, kolike god da su, ko je navikao on će svratiti i pojesti. Nama je bitno da je kvalitet isti, da odemo zadovoljni i siti.”

Slično razmišlja i tuzlak Smajo Osmanović:

“Pokupljenje jeste udar na ionako tanke džepove građana, ali evo barem u našem slučaju, mi nismo odustali od posjete restoranima sa janjetinom. Ljubitelju dobrog pečenja je bitno da ode zadovoljan, pa i po cijenu koje marke više. Svjesni smo toga da će manje porodica sada sebi moći priuštiti odlazak u restoran, ali šta je tu je.”

Čini se da je bosanskohercegovačka javnost prihvatila nova poskupljenja mesa u jablaničkim restoranima bez negodovanja i da se promet nije značajnije smanjio.

Kopirati
Drag cursor here to close