Dilema

Domaća svinjska mast ili ulje: Prijatelj vašeg zdravlja stoji u iskorištenoj kutiji od sladoleda

Svinjska domaća mast jedan je od najboljih izvora vitamina D, a sadrži manje zasićenih masti od maslaca.
Lifestyle / Hrana | 08. 03. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaća svinjska mast se u prošlosti koristila svakodnevno pri spremanju obroka, a djeca su je čak jela kao poslasticu namazanu na kruh posutu sa šećerom. Mast su danas u kuhanju zamijenila razna biljna ulja, no  ostala je zdraviji izbor.

Svinjska domaća mast jedan je od najboljih izvora vitamina D, a sadrži manje zasićenih masti od maslaca. Tri puta manje kolesterola ima u masti, nego u maslacu. Zbog toga je jako dobra za zdravlje srca i kardiovaskularni sustav.

Mast za prženje

Mast se pokazala kao dobar saveznih u zdravlju kostiju, te prevenciji različitih vrsta raka. Oleinske kiseline, koje se nalaze u masti, smanjuju rizik za depresiju, a dobra je i za zdravlje živčanog sustava.

Svinjska mast je savršena za kuhanje ili prženje na visokim temperaturama. Naime, svinjska mast za razliku od većine biljnih ulja neće oksidirati na visokim temperaturama. Zato, ako trebate pržiti hranu u dubljoj masnoći, radije to činite u masti nego u ulju.

Biljna ulja su rafinirana, odnosno kemijski obrađena, te za razliku od domaće masti sadrže razne aditive i dodatke kako bi im se produžio rok trajanja.

Domaća mast, bez obzira na to što nema drugih dodataka, može dugo trajati. Domaćice je često zamrznu, te joj time produže rok trajanja.

Uz sve ide

Mast, koju je i slavni BBC uvrstio na listu najzdravijih namirnica, pripremljenoj hrani daje poseban okus. Idealna je prilikom pripreme jela s mesom. Osim toga, kad je stavite u tijesto za kolače dobit ćete tijelo prozračne i hrskave teksture.

Danas kad su u modi razna ulja, od maslinovog, avokadovog, kokosovog, važno je imati na umu, da nam je itekako zdrava namirnica na dohvat ruke.

Kad u hladnjaku vidite iskorištene kutije od sladoleda ili Eurokrema znajte da se u njima krije pravi prijatelj vašeg zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close