Isprobajte nešto novo

Dobra marinada za roštilj osnova je svega

Uzalud vam i najfiniji komadi mesa, i dobra vatra i najkvalitetniji roštilj ako meso niste prethodno marinirali. Marinada je ono što će mesu dati poseban okus, podatnost i mekoću.
Lifestyle / Hrana | 21. 06. 2019. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred nama je vruć vikend. Za sve one koji osvježenje ne budu tražili na moru predlažemo odlazak na neko od mostarskih kupališta.

Uz osvježenje na rijekama nezaobilazan je i roštilj. Za pripremu dobrog roštilja bitno je nekoliko stvarčica koje poznaju vrsni majstori roštilja. No dobra marinada za roštilj osnova je svega.

Uzalud vam i najfiniji komadi mesa, i dobra vatra i najkvalitetniji roštilj ako meso niste prethodno marinirali. Marinada je ono što će mesu dati poseban okus, podatnost i mekoću. A da bi marinada ‘odradila’ svoje, poželjno je da meso marinirate najmanje 2-3 sata, a još je bolje ako to napravite navečer pa pustite meso u marinadi na hladnom preko noći.

Dakle, što se duže meso marinira, to će mu okus biti intenzivniji i postati će podatnije.

Klasična marinada

Potrebno:

100 ml suncokretovog ulja

100 ml maslinovog ulja

100 ml jabučnog octa

2 žličice soli

2 češnja češnjaka

1 žličica papra

1/2 žličice mljevene crvene paprike

1 luk

Priprema:

Luk sitno nasjeckati, kao i češnjak. Sve sastojke dobro promiješati. Umakati komade mesa u marinadu, slagati ih u posudu, zaliti preostalom marinadom i poklopiti. Ostaviti na hladnom par sati, najbolje preko noći.

Prije pečenja meso izvaditi iz marinade, ocijediti ga i maknuti sa njega komadiće luka. Peći prvo sa jedne strane, potom sa druge dok ne bude lijepo zapečeno.

Teksaška marinada

Potrebno:

100 ml suncokretovog ulja

250 ml pasirane rajčice

2 žličice mrvljenog čilija

2 češnja protisnutog češnjaka

2 žlice Worchester umaka

1 žlica Tabasco umaka

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješati. U tako pripremljenu marinadu umakati komade mesa, slagati ih u posudu i zaliti ostatkom marinade. Ostaviti na hladnom pokriveno par sati, najbolje preko noći.

Prije pečenja meso lagano ocijediti od viška marinade pa peći sa obje strane dok se lijepo ne zapeče.

Svatko tko se iole razumije u roštilj ima neki svoj omiljeni način mariniranja mesa. Ako nemate naviku marinirati meso prije roštiljanja, vrijeme je da to promijenite. Osmislite samo svoju marinadu tako što ćete ubaciti neki začin ili začinsko bilje koje vama više odgovara. Može to biti koja grančica ružmarina, kadulje ili origana pa ćete tako dobiti npr. jednu mediteransku notu.

Zaboravite dosadašnji, klasični, način mariniranja mesa sol, papar, luk, češnjak i ulje, isprobajte i neke druge.

Kopirati
Drag cursor here to close