Simbol ljeta

7 razloga zašto bi lubenicu trebalo češće uvrstiti u prehranu

Lubenica se sastoji od 92% vode, što je čini izvrsnim izborom za dnevni unos tekućine. Pomoći će da tvoj organizam ostane hidratiziran te da pravilno funkcionira. Nadalje, zbog visokog sadržaja vode, lubenica ima vrlo malo kalorija u odnosu na ukupnu
Lifestyle / Hrana | 03. 08. 2023. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji lubenice konačno su došli na svoje! Ovo omiljeno ljetno povrće je slatko i osvježavajuće i uistinu je teško ne voljeti ga. Pritom je i vrlo niskokalorično i zdravo. Jedna šalica lubenice narezane na kockice (oko 152 grama) ima svega 46 kalorija i obiluje nutrijentima korisnima za zdravlje probave, srca, mišića, kože, itd. Iako ne sadrži proteine, nutritivnu vrijednost lubenice ne treba podcijeniti.

Bogata je antioksidansima i vitaminima C i A. Sadrži čak 170 miligrama kalija, esencijalnog minerala koji podržava rad živaca i mišića te ravnotežu tekućine u tijelu. Također ne sadrži masnoće i kolesterol, zbog čega se preporučuje srčanim bolesnicima. Čak su i sjemenke lubenice korisne za zdravlje jer sadrže magnezij, željezo, zdrave masti i cink, prenosi Miss7.

Hidratizira organizam

Lubenica se sastoji od 92% vode, što je čini izvrsnim izborom za dnevni unos tekućine. Pomoći će da tvoj organizam ostane hidratiziran te da pravilno funkcionira. Nadalje, zbog visokog sadržaja vode, lubenica ima vrlo malo kalorija u odnosu na ukupnu težinu. Konzumiranje hrane niske kalorijske gustoće, kao što je lubenica, pomaže kod dužeg osjećaja sitosti i samim time može pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Djeluje antikancerogeno

Dosadašnji dokazi sugeriraju da redovito jedenje lubenice potiče dobro zdravlje i može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i raka. Vjeruje se da unos likopena može biti povezan s nižim rizikom od nekih vrsta raka, poput raka prostate i debelog crijeva. Likopen djeluje tako da u krvi snižava razinu inzulinu sličnog faktora rasta (IGF), hormona koji potiče diobu stanica. Naime, rak nastaje kada dioba stanica postane nekontrolirana. Osim toga, kukurbitacin E može inhibirati rast tumora potičući autofagiju stanica raka. Autofagija je proces kojim tijelo uklanja oštećene stanice.  

Čuva zdravlje srca

 Postoji nekoliko nutrijenata u lubenici koji mogu podržati zdravlje srca. Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, a čimbenici načina života poput prehrane mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara smanjenjem krvnog tlaka i razine kolesterola. Studije pokazuju da likopen iz lubenice može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. Također može pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja uzrokovanog visokim razinama kolesterola. Lubenica također sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati razinu dušikovog oksida u tvom tijelu, a koji pomaže proširiti krvne žile, što dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Ostali vitamini i minerali iz lubenice koji su zdravi za srce su magnezij, kalij i vitamini A, B6 i C.

Djeluje protuupalno

Upala je ključni pokretač mnogih kroničnih bolesti. Kombinacija antioksidansa, likopena i vitamina C u lubenici može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja. Vjeruje se da likopen također može odgoditi početak i napredovanje Alzheimerove bolesti, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi to potvrdila. Pomaže kod boli u mišićima Citrulin, aminokiselina koja se nalazi u lubenici, može poboljšati izvedbu vježbanja i smanjiti bol u mišićima. Jedna je studija otkrila da redoviti unos citrulina tijekom najmanje 7 dana poboljšava aerobne performanse povećanjem proizvodnje dušikovog oksida u tijelu. Ovaj spoj pomaže proširiti krvne žile tako da tvoje srce ne mora toliko naporno raditi da bi pumpalo krv kroz tijelo. Štoviše, neki dokazi sugeriraju da sama lubenica (ne samo citrulin) može pomoći tvom tijelu nakon vježbanja. U jednom istraživanju znanstvenici su sportašima davali obični sok od lubenice, sok od lubenice pomiješan s citrulinom i kontrolni napitak. Oba napitka od lubenice dovela su do manje upale mišića i bržeg oporavka otkucaja srca od kontrolnog napitka.

Regulira probavu

Lubenica sadrži puno vode i malu količinu vlakana, a oba su neophodna za zdravu probavu. Vlakna pomažu da tvoja crijeva rade uredno, dok voda učinkovitije prenosi otpad kroz probavni trakt. Također, biljni spojevi (polifenoli) u lubenici potiču dobre bakterije u tvojim crijevima. Ovo ne samo da olakšava probavu, već također može potaknuti imunološki sustav i proizvodnju esencijalnih hranjivih tvari u tvojim crijevima.

Pomaže u održavanju mladolikog izgleda kože

Vitamini A i C, koji se nalaze u lubenici, važni su za zdravlje kože. Vitamin C pomaže tvom tijelu da proizvodi kolagen, protein važan za zdravlje kože, kose i noktiju. Kolagen pomaže održati kožu elastičnom, blistavom, zdravom i bez bora i nepravilnosti. Vitamin A također je važan za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i obnavljanju stanica kože, sprječavajući suhu kožu i perutanje, dok vitamin B6 iz lubenice pomaže u borbi protiv akni.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close