Proslava rođendana

Znate li koliko godina ima najstarija osoba na svijetu?

Rođena 1903. - godine kada su braća Wright izvela svoj prvi let na motorni pogon i kada je održan prvi Tour de France - Tanaka je proživjela pet japanskih carskih vladavina i nada se dostići 120. rođendan.
Lifestyle / Flash | 03. 01. 2022. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Ovo je najstarija osoba na svijetu

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 119. rođendan u Japanu, najavljujući da je odlučna produžiti rekord za još jednu godinu, piše u ponedjeljak britanski Guardian, prenosi Index.

Kane Tanaka, koja voli gazirana pića i čokoladu, obilježila je veliki dan u nedjelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki na jugozapadu Japana, prema medijskim izvješćima.

Guinnessova knjiga rekorda priznala je Tanakinu dob u ožujku 2019., kada je imala 116 godina. Postigla je japanski dobni rekord svih vremena kada je u rujnu 2020. dosegla 117 godina i 261 dan.

Rođena 1903. - godine kada su braća Wright izvela svoj prvi let na motorni pogon i kada je održan prvi Tour de France - Tanaka je proživjela pet japanskih carskih vladavina i nada se dostići 120. rođendan, prenijela je novinska agencija Kyodo članove njezine obitelji.

Tanaka, koja je rođena šest mjeseci prije Georgea Orwella, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

U procjeni objavljenoj u rujnu uoči godišnjeg Dana poštovanja starih, japansko ministarstvo zdravstva reklo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od sto ili više godina, što je povećanje od 6060 u odnosu na prethodnu godinu.

Žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, priopćilo je ministarstvo.

Kada je 1963. prvi put provedeno istraživanje Japan je imao samo 153 stogodišnjaka, ali je broj porastao na preko 10.000 do 1998. godine.

Očekivani životni vijek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svijetu, također je rekordno visok, 87.74 godine za žene i 81.64 za muškarce.

Međutim, broj mladih se smanjuje zbog neuspjelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close