FHMZBiH

Zna Severina - ''snijeg u maju'' nerijetka pojava

Svake druge godine snijeg u travnju, nerijetka pojava snijega i u svibnju
Lifestyle / Flash | 30. 04. 2019. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih 68 godina na području Sarajeva je 38 godina za Prvi svibanj padala kiša, a u zadnjih 18 godina, u sedam godina je za Prvi svibanj u glavnom gradu BiH padala kiša - kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Maksimalne količine padavina, naveo je, kreću se od 10 do 20 litara po metru kvadratnom.

I tijekom ovih prvosvibanjskih praznika područje Bosne i Hercegovine očekuju padavine.

''U narednim danima na prostoru BiH očekuje se nestabilno vrijeme praćeno kišom i lokalnim pljuskovima. Temperature koje se očekuje bit će znatno ispod višegodišnjeg prosjeka. U srijedu, 1. svibnja intenzivnije padavine mogu se očekivati u prvom dijelu dana, a zatim će na području Krajine i Posavine u popodnevnim satima doći će do razvedravanja. U četvrtak, 2. svibnja prije podne očekuje se nešto stabilnije vrijeme u odnosu na drugi dio dana kada u centralnim i istočnim područjima BiH može da dođe do pojave lokalnih pljuskova'', kazao je Zulum.

Dodao je da se do kraja ovog tjedna očekuju česti lokalni pljuskovi i kiša.

Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 3 do 9 stupnjeva na jugu do 12, a maksimalne dnevne 1. Svibnja do 18 stupnjeva, a 2. svibnja do 22 stupnja celzija. Do kraja ovog tjedna maksimalne temperature u Bosni bit će do 20 stupnjeva.

''Prema sadašnjim pokazateljima nestabilno vrijeme nas očekuje i tijekom drugog tjedna svibnja, a intenzivnije padavine očekuju se 5. i 11. svibnja na prostoru BiH'', kazao je Zulum.

Govoreći o ovakvim vremenskim uslovima i pojavi snijega, kazao je da je to veoma česta slika na našim prostorima pogotovo na većim nadmorskim visinama.

''Svake druge godine se pojavi snijeg u travnju, a nije rijetka pojava da snježnih padavina ima i u svibnju. Pojave snijega je bilo i prije dvije godine'', kazao je Zulum.

Kopirati
Drag cursor here to close