Mizoginija

Žene optužuju Crkvu za mržnju

"Katolička Crkva jedna je od posljednjih velikih utvrda mizoginije", izjavila je bivša irska predsjednica Mary McAleese. 
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolička Crkva mora uključiti žene u donošenje svojih odluka jer riskira da će je napustiti, posebno one mlađe, upozorila je u srijedu mreža katoličkih žena, prisiljena da svoju tradicionalnu godišnju konferenciju u povodu Dana žena premjesti izvan vatikanskih zidina.

"Katolička Crkva jedna je od posljednjih velikih utvrda mizoginije", izjavila je bivša irska predsjednica Mary McAleese. 

"Svjedočimo egzodusu mladih, talentiranih, obrazovanih žena iz Crkve", kazala je jedna od organizatorica konferencije Chantal Goez., piše Hina 

"Nužno je žene uključiti u Crkvu, ona je i naša Crkva", kazala je Goez.

Njezina mreža od prosinca je uključena u dijalog s Rimskom kurijom s ciljem osnivanja "povjerenstva za žene" koje bi savjetovale Papu.

Posljednje četiri godine konferencija nazvana "Voices of Faith" (Glasovi vjere) održavala se svakog 8. ožujka u maloj renesansnoj palači u Vatikanskim vrtovima.

Ove je godine konzervativni američki kardinal Kevin Farrell, prefekt Kongregacije za laike, obitelj i život, odlučio s popisa 11 govornika prekrižiti tri imena aktivistica za LGBT prava, uključujući Mary McAleese.

Organizatori nisu htjeli da im Vatikan diktira popis gostiju pa su konferenciju premjestili izvan njegovih zidina, u rimsko sjedište Družbe Isusove, reda kojem je pripadao i papa Franjo.

"Nije da mi ne želimo slušati, ali Vatikan nije prikladno mjesto da održavanje konferencije koja ne potvrđuje crkveni nauk", objasnio je kardinal Farrell.

Mary McAleese, kojoj je sin homoseksualac i već se 40 godina zalaže za LGBT prava, odgovara da "homofobna crkvena hijerarhija ne utjelovljuje Crkvu budućnosti".

Ona kaže da Crkva zapostavlja žene. "Jako je malo odgovornih pozicija koje su ženama dostupne", objašnjava.

Kopirati
Drag cursor here to close