Oku lijepo

Želite šareni balkon? Posadite ove biljke i uživajte u pogledu

Svibanj je prilično plodonosan mjesec, a sve što trebate je zagrnuti rukave, pripremiti posude i zemlju te krenuti u ukrašavanje svojih tersa i vrtova koje će ti se itekako isplatiti.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2022. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svibanj nas uistinu priprema na blizinu ljeta, a zapravo je to idealno vrijeme za sadnju biljaka koje će vaše vrtove ili balkone oplemenjivati sve do jeseni. Sve su popularnije gredice ili lonci ispunjeni biljkama koje naposljetku možete i jesti, a naravno, za dodatnu atraktivnost vanjskih prostora potrebno je nabaviti i sadnice cvjetajućih ljepotica.

Svibanj je prilično plodonosan mjesec, a sve što trebate je zagrnuti rukave, pripremiti posude i zemlju te krenuti u ukrašavanje svojih tersa i vrtova koje će ti se itekako isplatiti, piše 24sata.hr

1. Sezonske cvjetne biljke

Idealne za posude ili lonce za cvijeće, biljke koje će oplemeniti tvoj vanjski prostor zaista su prekrasne i dolaze sa svakojakim raskošnim cvjetovima. Odlične su za male balkonske prostore, a čak će biti sretne i na prozorskoj dasci ili ako vise u košari. Izaberi neke ovih divnih biljaka: cinija, begonija, nevena, petunija, zijevalica, balzamina...

2. Mrkve

Čak i ako imate balkon jednu poveću posudu možete odvojiti za nekoliko slasnih mrkvica iz vlastitog uzgoja. Potrudite se da nabavite odgovarajuću zemlju – pomalo pjeskovitu i bez sitnih kamenčića. Osim toga svjetlozeleni lisnati dio stabljike bit će zabavan dodatak izgledu svakog vrta ili balkona.

3. Jagode

Za ukusne plodove koji se mogu ubirati tijekom cijelog ljeta, jagodu možete posaditi od sredine pa do kraja svibnja. Divno izgledaju u loncima za cvijeće ili visećim košarama. Uz malo mašte mogu su ugurati u bilo kakav prostor, a ova će biljka osim nježnim cvjetovima vaš vanjski prostor oplemenjivati i slatkim crvenim plodovima – dok ih naravno ne pojedete.

4. Cvjetni pokrivači

U promišljanju o ljetnom vrtu idealno bi bilo uključiti i biljne pokrivače. Ove biljke nikog rasta lako se rasprostiru po tlu i možda su idealne za veće prostore koje treba popuniti između visokih biljaka ili čak stabala. Idealno je vrijeme da onda nabavite sadnice: mali zimzelen, puzajući timijan, sedum.

5. Kukuruz šećerac

Vjerojatno niste nikad razmišljali da svoj vanjski prostor oplemenite ovom viskom biljkom koji će dati dinamiku tvoj zbirci biljaka, ali i plodove u kojima možete uživati. Ako kukuruz planirate uzgojiti iz sjemena, oslobodite prostor oko najsnažnije biljke kada niknu. Budući da će kukuruz izrasti prilično visoko može poslužiti kao i odlična prirodna pregrada od znatiželjnih pogleda na balkonu ili terasi.

6. Ljetne biljke iz lukovica

Svibanj je posljednja prilika da u zemlju postaviš lukovice koje će ti zauzvrat dati najljepše ljetne cvjetove. Prisjeti se samo ljepote gladiola, ljiljana, kala, frezija i slonovih ušiju. Sve ih još stigneš zasaditi!

Uz sve navedeno možda još potražiti i malo mjesta za začinsko bilje poput bosiljka, origana i ružmarina...Ljetna oaza bit će savršena!

 

Kopirati
Drag cursor here to close