Treba im pomoći

Za slijepe i slabovidne bh. društvo mora imati više senzibiliteta

Lifestyle / Flash | 23. 11. 2016. u 14:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo što je uspješnim radom 'Knjižnice za slijepe i slabovidne soboe' BiH omogućen bolji život za 1.200 slijepih i slabovidnih korisnika, od kojih su njih 75 posto građani Federacije BiH.

O realiziranim aktivnostima ove institucije upoznao se tijekom današnje posjete odjeljenju za knjižnicu i izdavačku djelatnost, a informirao se i o stanju knjižnog fonda.

''Na ovaj način ističemo važnost djelovanja Knjižnice. Želim da ova posjeta doprinese da veći broj donatora pomogne rad, odnosno realizaciju aktivnosti, za koje država nije prepoznala značaj. Nadam se da će svi oni koji imaju dužnost pomoći rad ove institucije biti prepoznati'', kazao je Čavara.

Smatra da institucije države na svim razinama trebaju prepoznati ovakve institucije i dati doprinos da bolje funkcioniraju.

U tom kontekstu Direktor Knjižnice za slijepe i slabovidne osobe u BiH Sakib Pleh je istaknuo da financiranje Knjižnice nije trajno riješeno i da njen proračun čine prihodi Ministarstva civilnih poslova BiH, Vlade FBiH to jest federalnih ministarstava obrazovanja i znanosti, kulture i sporta, te županijskog ministarstva kulture i sporta.

''U slučajevima kada nam ta sredstva nisu dovoljna snalazimo se aplicirajući na razne projekte kod međunarodnih organizacija. Često nam problem predstavlja financiranje repromaterijala, jer je proizvodnja knjige na Brajevom pismu 50 puta skuplja od knjige na normalnom tisku '', rekao je Pleh.

Predsjednika Federacije informirao je da Knjižnica raspolaže knjižnim fondom od 25.750 knjižnične jedinice u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

''Za slijepe i slabovidne osobe, naglasio je, bh. društvo mora imati više senzibiliteta i pomoći da u boljim uvjetima prožive život'', poručio je Čavara tijekom posjete Knjižnici.

Kopirati
Drag cursor here to close