Započela sanacija

Vjetrenica se ‘'umiva'’ za turističku sezonu

Lifestyle / Flash | 15. 03. 2016. u 07:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spilja Vjetrenica nakon prirodnog fenomena potapanja, trebala bi, ipak, biti spremna dočekati turističku sezonu.

Sredinom listopada prošle godine, nakon obilnih kiša, spilja u Popovu polju sedam kilometara od Ravnog je poplavljena, a voda je umjesto prema moru tekla na ulaz u spilju.

Nikša Vuletić, turistički vodič JP “Vjetrenica”, kaže kako su prije 10-ak dana započeli sa sanacijom uništenih instalacija u spilji.

''Nadam se da ćemo, ako ne do 10. ožujka, početi ponovno raditi, ako nam vrijeme dopusti, jer zbog velike vlage unutra se i ne može puno toga raditi. Od 15. 10., kada je spilja ‘potonula’, imali smo dosta oborina. Unutra je velika vlaga, a LED rasvjeta koja se postavlja vrlo je osjetljiva. U posljednjih dvjestotinjak godina od kako postoje zapisi o spilji, nešto slično se ne spominje. Tih dana je palo više od 300 l kiše na četvorni metar.

Slano je bilo pod vodom, u središtu je razina bila 60 cm. Nekih tri km u smjeru Slanog nalazi se selo Češljari u čijem podnožju je polje u kojem je razina vode tih dana dostigla četiri metra. Vode je bilo toliko da je kanali unutar Vjetrenice nisu mogli ‘gutati’, pa je potekla na ulaz. Jedan dio je izišao na potok Lukavac, pedesetak metara od spilje'', kaže Nikša pokazujući u smjeru nabujalog potočića koji izvire pedesetak metara ispred spilje.

Dodaje kako je Vjetrenica složen hidrološki sustav te da postoji puno kanala za koje čak i ne znaju, piše Večernji list.

''Unutar spilje imate milijun sporednih kanala. Jedan od njih je Donja Vjetrenica. Ulaz u Donju Vjetrenicu je malen, a kad se dogodila poplava pod pritiskom vode, stvorio se vir koji je gutao kamene gromade. Uništene su stube izgrađene 1950. godine, a željezna ograda savijena je kao vrbov prut. Silina vode je mrvila i u pijesak pretvarala kamene gromade. Sada je taj ulaz skoro zatvoren, pa uz sanaciju rasvjete treba sanirati i Donju Vjetrenicu, jer je taj ulaz skoro zatvoren, pa bi opet u slučaju obilnijih kiša voda potekla na ulaz'', kaže Vuletić.

Štete su procijenjene na oko 160.000 KM, ali su Ravnjani naišli na razumijevanje.

''Bilo je niz posjeta koji su rezultirali da nam Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Fond za okoliš, odobri sredstva za obnovu instalacija i otklanjanje šteta. Zahvaljujemo svima koji su pokazali razumijevanje, nadamo se da će to biti dovoljno i da ćemo bez kašnjenja krenuti u novu sezonu'', kaže Vuletić.

Vjetrenica je bila u turističkom uzletu. Lani je do 1. listopada evidentirano 11.000 turističkih posjeta, a prema riječima vodiča Vuletića, do 1. prosinca. bilo je dogovoreno još oko 3.000 gostiju. Uglavnom, Vjetrenica je tako lani stala na 11.000 posjeta, što je porast za oko 2.000 u odnosu na 2014. godinu, a nemjerljivo u odnosu na početak.

''Prve godine imali smo 500 - 600 posjeta'', kaže Vuletić.

JP “Vjetrenica” očekuje da bi im i negativna reklama, odnosno informacije o događaju, mogla pomoći u privlačenju turista. U svakom slučaju, lijepo je čuti da je za turistički biser juga Hercegovine bilo razumijevanje nakon kataklizmičnog događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close