Nediskriminacija

UNFPA: Potrebno je zaštititi reproduktivna prava žena u ruralnim područjima

Više od 800 trudnica, mnoge od njih u ugroženom socioekonomskom položaju, svaki dan umire od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2018. u 12:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ekonomske nejednakosti današnjice koje pogađaju značajan dio svijeta produbljuju i mnogi drugi oblici nejednakosti, uključujući nejednakosti kod seksualnog i reproduktivnog zdravlja'', izjavila je izvršna direktorica Populacionog Fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Natalia Kanem povodom Međunarodnog dana žena. 

Kanem navodi da više od 200 milijuna žena, od koji su mnoge siromašne i žive u ruralnim i udaljenim dijelovima svijeta, nemaju pristup dobrovoljnim metodama planiranja obitelji. Također, više od 800 trudnica, mnoge od njih u ugroženom socioekonomskom položaju, svaki dan umire od komplikacija povezanih s trudnoćom i porođajem.

''U mnogim dijelovima svijeta pristup uslugama je posebno ograničen ili čak nepostojeći za žene iz ruralnih područja i autohtonih populacija, umanjujući time njihove mogućnosti za ostvarivanje reproduktivnih prava. Bez rješavanja diskriminacije s kojom se žene suočavaju u privatnim i javnim sferama, mnoge od njih ostaju zarobljene u začaranom krugu siromaštva, ponovljenih trudnoća, smanjenih mogućnosti, neostvarenih ljudskih prava i nerealiziranog potencijala. Negiranje reproduktivnih prava ne šteti samo pojedincima, već slabi i guši privredu i razvoj zemalja'', navodi Kanem.

Omogućavanje univerzalno dostupne reproduktivne zdravstvene zaštite, kako je dodala, pomoglo bi ne samo u ostvarivanju reproduktivnih prava siromašnih i žena iz ruralnih područja, već bi im omogućilo da ostanu zdrave, da se obrazuju i sudjeluju u svim aspektima života, uključujući i ekonomski aspekt, što su prednosti za žene, njihove porodice i zemlju.

''Zato je naša misija UNFPA-e surađivati s našim partnerima kako bi se do 2030. godine odgovorilo na nezadovoljene potrebe za informacijama i uslugama planiranja porodice, okončali slučajevi preventabilne smrtnosti majki i spriječilo rodno uvjetno nasilje i druge štetne prakse koje pogađaju žene i djevojke'', naglašava Kanem. 

Napominje da je rješavanje pitanja nejednakosti i diskriminacije oduvijek bilo u središtu rada UNFPA, te da nastoje osigurati da nitko ne bude izostavljen u programima koji poboljšavaju živote isključenih i marginaliziranih žena.

''Na ovaj Međunarodni dan žena, ponovimo našu predanost rješavanju mnogih različitih oblika nejednakosti koje zaustavljaju napredak žena, posebno iz ruralnih dijelova, autohtonih populacija i siromašnih kategorija, i sprječavaju ih u ostvarivanju njihovih prava i ambicija i života ravnopravnog s muškarcima, jer o tome ovisi ravnopravniji svijet'', navodi Kanem, priopćeno je iz UNFPA.

Kopirati
Drag cursor here to close