Šest godina rada

Udruženje Zajedno za naš grad pomaže Mostarcima: Glad nema naciju

Udruženje Zajedno za naš grad nedavno je skromno obilježilo šest godina rada i postojanja.
Lifestyle / Flash | 13. 03. 2021. u 12:23 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Zajedno za naš grad nedavno je skromno obilježilo šest godina rada i postojanja. Radi se o grupi humanista koji svakog dana dostavljaju obroke za sugrađane u stanju potrebe, odnosno o udruženju koje je organizator brojnih humanitarnih akcija ne samo u Mostaru i Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

Nedavno su Mostarci nosili pomoć u Petrinju, ranije na potresom razoreno Kosovo. O pomoći koju pružaju Bosancima i Hercegovcima moglo bi se pisati u nedogled. Humanitarni rad im je kažu ušao u vene i postao preokupacija.

"Šest godina rada i Bog zna koliko akcija pomoći za ljude koji su pomoć istinski trebali", kaže za Anadolu Agency (AA) osnivač Udruženja i pokretač svih akcija Nermin Mehić.

Zajedno za naš grad svakog dana dostavlja 90 obroka socijalno ugroženim obiteljima i samcima u Mostaru i Konjicu. Namirnice za obroke dostavljaju im kompanije i brojni pojedinci iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

"Svakog dana život u Mostaru je sve teži. Mnogo je obitelji koje s dolaskom pandemije teže preživljavaju. Korona je nažalost osakatila turizam i odnijela veliki broj radnih mjesta. S vremena na vrijeme obiteljima koje zatraže jednokratne pomoći dostavljamo velike pakete pomoći u ovisnosti od trenutnih mogućnosti. Bez stalnih donatora, teško da bismo uspjeli svima udovoljiti. Često kažem da glad nema naciju, pa obroke dostavljamo ljudima svih nacija kojima su oni potrebni", ističe Mehić.

Uz povećan broj korisnika, troškovi udruženja na mjesečnom nivou iznose oko 8.000 konvertibilnih maraka. Grad Mostar, ističe, dosad nije osiguravao financijska sredstva i pomagao njihov rad, a nadu je probudilo zanimanje novog gradonačelnika Marija Kordića koji je nedavno posjetio prostorije udruženja. On je tom prilikom najavio pomoć organizacijama poput ove, kazavši i da je u pandemiji gradski proračun manji nego ranije.

Mehić navodi da je gradonačelnika upoznao sa trenutnim stanjem, kazavši i da ga je zamolio prije svega za pomoć prilikom iznalaženja prostora za hladnjaču, što je objektivno najveći problem udruženja.

"Zahvalni smo gradonačelniku koji je pokazao interes za naš rad i podržao nas. Svjesni smo i da Grad na raspolaganju u pandemiji ima manje novca nego ranije, ali se nadam da će pomoć u okvirima mogućeg uskoro uslijediti. Raduju korektnost i dobra volja novog gradonačelnika, kao i činjenica da od nedavno u Gradskom vijeću sjede i ljudi poput Nataše Goluža – Jekić, koja je podržala naše humanitarne akcije i koja je dio udruženja", govori dalje Mehić.

Udruženje Zajedno za naš grad nedavno je pomoglo liječenja djevojčice Farah Trbonja, koja je operisana u Istanbulu, te sugrađanke Irvane, oboljele od akutne leukemije.

Za Farah je prikupljeno 17.000 KM, a za Irvanino liječenje 27.000 KM, i to za svega deset dana.

U svetom mjesecu Ramazanu, i ovog puta udruženje će se obezbijediti 40 obroka svakog dana za postače u stanju socijalne potrebe.

Za šesti rođendan su sugrađanima na jednom od autobuskih stajališta poklonili klupu i kantu za otpatke.

Kopirati
Drag cursor here to close