Svjetski dan socijalnog rada

Status socijalnih radnika nezadovoljavajući

Svjetski dan socijalnog rada - socijalni rad u promociji ljudskih odnosa
Lifestyle / Flash | 19. 03. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mišljenje socijalnih radnika malo se prepoznaje kao važno, a njihova znanja bi mogla pomoći u realizaciji zdravijih rješenja za socijalnu politiku, - rečeno je danas u Sarajevu na Konferenciji "Socijalni rad u promociji ljudskih odnosa" koju su povodom 19. ožujka - Svjetskog dana socijalnog rada organizirali Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i fondacija Konrad Adenauer Stiftung.

Profesorica FPN-a Sanela Bašić kazala je za Fenu da djelatnost socijalnog rada u javnosti treba biti shvaćena ne samo kao medijator između društvene sredine i pojedinca u poteškoćama, već i kao promociju ljudskih odnosa.

Izrazila je nezadovoljstvo statusom socijalnih radnika u Bosni i Hercegovini, obzirom da je riječ o profesionalcima koji svakodnevno rade s ljudima koji su u siromaštvu, kao i građanima koji su opterećeni višestrukim problemima, prenosi Fena.

Obilježavanjem Svjetskog dana socijalnog rada želi se skrenuti pozornost javnosti na doprinos profesije socijalnog rada u promicanju međuljudskih odnosa, kvalitetnijeg i boljeg života za korisnike usluga.

Bašoć smatra da je socijalni rad vrlo zanimljiva, ali i kompleksa i heterogena profesija, budući da je dijapazon njihovog rada veliki: obrazovanje, zdravstvo, javna prava i mnogi drugi segmenti.

Direktor organizacije Konrad-Adenauer-Stiftung Sven Petke smatra da je socijalni rad vrlo bitan dio svakog društva te da je njihov doprinos Konferenciji razmjena informacija između Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Iz tog razloga su, doda je, pozvali socijalnu radnicu Marion Schulze iz njemačkog grada Cottbusa koja će govoriti o iskustvima koje socijalni radnici stječu u obrazovnom sustavu te zemlje.

Sudionici Konferencije imat će priliku razgovarati o kontekstu, komunikaciji i kontaktu u građenju odnosa s klijentom, zatim o važnosti uspostavljanja bolje roditeljske komunikacije kroz prasku centara za socijalni rad te autizmu i socijalnom radu.

Misija OSCE: Važna uloga socijalnih radnika u zajednici

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja pružati podršku unapređenju kapaciteta stručnih radnika, koji pružaju usluge socijalne zaštite kako bi se povećao domet i efektivnost njihovih usluga te sposobnost zagovaranja potrebnih izmjena politika rada.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Misija OSCE u Bosni i Hercegovini i Savez udruge stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske pružili su podršku Uniji studenata socijalnog rada i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u organizaciji događaja pod nazivom "Promocija važnosti ljudskih odnosa“.

Šef banjalučkog Ureda Misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanidi naglasio je važnost uloge socijalnih radnika u zajednici.

''Bosni i Hercegovini su potrebni kvalifikovani socijalni radnici i sistem socijalne zaštite koji će osigurati društvenu stabilnost tako što će omogućiti najugroženijim članovima društva pristup uslugama koje su potrebne za održavanje adekvatnog životnog standarda'', rekao je on, a prenosi Fena.

Skup u Banja Luci je okupio 200 sudionika, a bio je usmjeren na ulogu socijalnih radnika, s posebnim naglaskom na njihove potrebe i izazove, kao i na metode pomoći, nadzor i najbolje primjere iz prakse. Najavljen je i specijalni izvještaj Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH.

''Kako bi naši građani dobili najkvalitetnije usluge, važno je ulagati u ljudske resurse, tj. u one zaposlene u institucijama socijalne zaštite i u nevladinom sektoru koji pružaju socijalnu pomoć, kao i osigurati im bolju i visoko kvalitetnu edukaciju'', istaknula je Sandra Dobrijević Šipka, potpredsjednica Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske.

Proteklih godina uzroci lošeg i nisko kvalitetnog statusa socijalnih radnika identificirani su u vanjskim faktorima, a ove godine pažnja je posvećena samozastupanju socijalnih radnika i uklanjanju njihove degradacije u društvu, kazala je Tamara Gaćanović, predsjedavajuća Unije studenata socijalnog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close