Meteorski pljusak

Suze sv Lovre iznad Blidinja

Fotografija suza svetog Lovre iznad Blidinja izmamile su brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama.
Lifestyle / Flash | 16. 08. 2023. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mario Maduna / Suze sv Lovre iznad Blidinja 

Fotograf Mario Maduna, svojim objektivom zabilježio je ovaj meteorski pljusak Perzeidi, koji je kako navodi jedan je od ljepših ljetnih događaja. Fotografiju je podijelio na svom Facebook profilu uz objašnjenje ovog fenomena.

''Ova pojava naziva se Perzeidima jer se čini kao da nastaje iz zviježđa ”Perzej”. Naime, iako se meteori mogu opaziti po cijelome nebu, kada bismo putanju svakog od njih pratili do njegova ishodišta, uvijek bismo došli do jedne točke (radijant), koja se nalazi u zviježđu Perzej na sjevernoj nebeskoj polutci (a sa sjeverne polutke je meteorski pljusak i najvidljiviji).

U narodu ova je pojava poznata i pod imenom suze svetog Lovre, a taj naziv dobila je zato što se vrhunac meteorskoga pljuska otprilike poklapa sa spomendanom svetog Lovre (koji se slavi 10 . kolovoza, na dan kad je umro mučeničkom smrću). Perzeidi su meteorski pljusak koji „pljušti“ svake godine u kolovozu.

Do „pljuska“ dolazi zbog toga što svakoga ljeta (na sjevernoj nebeskoj polutci), u srpnju i kolovozu, Zemlja prolazi kroz oblak ostataka koje je za sobom ostavio komet Swift-Tuttle.

Komet Swift-Tuttle Sunce obiđe jednom u 133 godine

Zadnji put nam je u susjedstvu bio 1992. godine. Trenutačno se nalazi u dalekim krajevima Sunčeva sustava, a sljedeći ga put u gostima očekujemo 2126. godine.

Kada Zemlja na svojoj godišnjoj putanji oko Sunca, između otprilike 17. srpnja i 24. kolovoza, prolazi kroz oblak krhotina i zrnaca prašine, koje je za sobom ostavio komet Swift-Tuttle kad je bio u blizini Sunca, te krhotine i prašina ulaze u Zemljinu atmosferu i u njoj sagorijevaju zbog trenja koje tada nastaje. Kako sagorijevaju u atmosferi, tako se na nebu, gledajući sa Zemlje, vidi pravi ”pljusak” meteora. U narodu se ta pojava naziva zvijezdama padalicama ili nebeskim krijesnicama. Meteori Perzeida sagorijevaju na visini od otprilike 80 do 160 kilometara iznad Zemlje. Neki se meteori pri tom procesu mogu rasprsnuti.

Kopirati
Drag cursor here to close