Mostar na -5, Sarajevo na -18 °C

Spremite se za debele minuse u BiH, kako se pripremiti i izdržati tu hladnoću?

Prema Norveškom meteorološkom institutu čije prognoze su većinom najpribližnije i za BiH, stoji da će u Sarajevu u ponedjeljak i utorak minimalne temperature dosezati i do -18. U Mostaru pak do -5, Banjoj Luci -10, Bihaću -14.
Lifestyle / Flash | 23. 01. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini su se temperature već poprilično spustile, a početkom idućeg tjedna možemo očekivati i debele minuse. U gradovima i nižim predjelima se očekuje da bi temperature mogle ići i do -18 stupnjeva, dok će na planinama biti znatno niže od -20.

Prema Norveškom meteorološkom institutu čije prognoze su većinom najpribližnije i za BiH, stoji da će u Sarajevu u ponedjeljak i utorak minimalne temperature dosezati i do -18. U Mostaru pak do -5, Banjoj Luci -10, Bihaću -14.

Kada je riječ o planinama, na Bjelašnici će u ova dva dana najniža temperatura biti -20 stupnjeva, na Jahorini se -26 očekuje u utorak u jutarnjim satima, Na Igmanu -22, a na Trebeviću -24. Kao i na Jahorini, izrazit minus prognoziran je i na Romaniji, gdje se i nalazi najhladnija točka u državi.

Hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom se mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.

Na što morate obratiti pažnju kad su vani niske temperature:

Izlazak rano ujutro – izbjegavajte

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Provjerite tekućinu za pranje stakla

Na niskim temperatura često se zamrzne brava na automobilima. Pri tome je vrlo važno da se u tom slučaju ne koristite trikovima poput zagrijavanja ključa upaljačem. Za taj problem postoji jednostavno i jeftino rješenje – odleđivač bravica koji košta desetak kuna. Bitno je provjeriti i tekućinu za pranje stakla koje mora biti dovoljno i koja mora biti zimska tekućina za stakla koja štiti od smrzavanja na temperaturama i do minus 25 Celzijevih stupnjeva.

Zamagljena stakla i mačji pijesak

Koristan trik protiv zamagljivanja vjetrobrana na vozilu, što se često događa pri niskim temperaturama: napunite stare čarape pijeskom za mačke i ostavite ih u autu. Pijesak će upiti vlagu.

Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Za jakih hladnoća se povećava broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima.

Kopirati
Drag cursor here to close