Alpinist

Spašavanje na Čvrsnici: GSS se zahvalio radioamaterima Herceg Bosne

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.
Lifestyle / Flash | 11. 02. 2020. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli vikend pripadnici Gorske službe spašavanja izveli su akciju spašavanja ozlijeđenog alpiniste na planini Čvrsnici. Zbog specifičnosti terena preuzeli su sustav veza radioamatera Herceg Bosne kojega GSS često koristi znajući da radioamateri imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

GSS u BiH se, nakon uspješne akcije, zahvalio Zajednici radioamatera Herceg Bosne na potpori.

Unutar ZRHB aktivna je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES (Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja radioamatera za neželjene situacije.

Ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Radioamateri najčešće (u praksi prvih 6 do 10 sati od početka katastrofe) preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi ne revitaliziraju.

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.

Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012 godine pokazali su da je u sustav civilne zaštite BiH, potrebno je uvesti i pričuvni komunikacijski sustav radioamatera koji će se koristiti u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi, poručeno je u priopćenju ZRHB.

Kopirati
Drag cursor here to close