Ekstremi

Španjolska imala najsušniji i najtopliji travanj od 1961.

Prosječna temperatura u Španjolskoj u travnju je iznosila 14,9 stupnjeva, što je tri stupnja iznad prosjeka koji su do sada zabilježeni
Lifestyle / Flash | 08. 05. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski meteorološki institut (Aemet) objavio je da je u zemlji zabilježen najtopliji i najsušniji travanj od 1961. godine, javlja Anadolija.

Navedeno je da je prosječna temperatura u zemlji u travnju iznosila 14,9 stupnja, što je tri stupnja iznad prosjeka koji su do sada zabilježeni.

U travnju su zabilježene najviše dnevne temperature zraka 4,7 stupnja iznad normalnih, a iz Aemet-a je navedeno da su temperature zraka bile znatno više od normalnih, posebno u regijama Andaluzije i Ekstremadure na jugu zemlje, te na jugoistoku zemlje.

Saopćeno je da su rekordne temperature zabilježene 27. aprila na aerodromu u Kordobi i to 38,8 stupnja Celzijusa, 37,4 stupnjeva na području Moron de la Frontera u Sevilji, i 36,9 stupnjeva ni na aerodromima u Sevilji i Granadi.

U Španjolskoj su padaline u travnju bile na najnižem nivou od 1961. godine.

U Španjolskoj, koja je doživjela jedan od najsušnijih travanj u svojoj povijesti, prošlog mjeseca je palo 14,2 litara padalina po kvadratnom metru, što je 22 posto ispod aprilskog prosjeka utvrđenog za razdoblje 1991-2020.

Iz Aemet-a je upozoreno da se "ovaj tjedan očekuje jaka kiša, posebno u primorskim područjima Španjolske", zbog klimatskih promjena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close