Nevjerojatne činjenice

Služile su za obranu od nacista- nizozemske vjetrenjače

Pomoću vjetrenjača i njenih mlinova koje su koristili za signalizaciju, vojnici i mlinari mogli su odaslati poruke o nadolazećem njemačkom napadu.
Lifestyle / Flash | 02. 09. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjetrenjače su jedan od najpoznatijih simbola Nizozemske, a kako i ne bi bile kada ih je diljem zemlje „posađeno“ više od tisuću. Toliko su popularne i specifične da su postale turistička atrakcija sama po sebi.

Osim što su lijepe, igrale su i važnu povijesnu ulogu. A ovo je samo nekoliko zanimljivosti o slavnim ljepoticama sjevera.

Prva vjetrenjača u Nizozemskoj podignuta je u 13. stoljeću

Prva vjetrenjača podignuta je 1221. godine u malom mjestu Willemskerke. Nažalost, ovo mjesto je stradalo u poplavama pa danas nismo u mogućnosti više vidjeti staru vjetrenjaču.

Ostaje nam zaputiti se u Zeddam, posjetiti najstariju "živuću" vjetrenjaču koja se zove Grafelijke Korenmolen. Rođena je 1441. godine, što znači da je prošle godine proslavila čak 580. rođendan. Nagledala se svega, a i sama je sudjelovala u nekim povijesnim događanjima. Ironično, koristila ju je nacistička vojska kao posmatračnicu, a također je služila i za skrivanje lokalnih ljudi koji su bježali pred nacistima. Pa, neka joj je onda bar još toliko rođendana!

Nizozemci nisu bili prvi koji su gradili vjetrenjače

Premda ih povezujemo s Nizozemskom, vjetrenjače su zapravo izumili drevni Kinezi. Postoje čak i dokazi da su Kinezi gradili vjetrenjače tisuću godina prije nove ere, a potom su ih preuzeli Perzijanci, piše punkufer.hr.

Dok neki tvrde da su na taj način vjetrenjače stigle do Zapada, drugi tvrde kako su se na europskom tlu vjetrenjače pojavile neovisno od Istoka. Prva europska vjetrenjača podignuta je u Belgiji 1040. godine.

Možda nisu izgradili prvu vjetrenjaču, ali imaju najvišu

Riječ je o modernoj vjetrenjači nevjerojatnih proporcija. Visoka je čak 245 metara, što ju čini višom od egipatskih piramida i malo nižom od Eiffelovog tornja. Izgradila ju je američka tvrtka General Electric u rotterdamskoj luci, a za sad je u fazi testiranja. Ovu vjetrenjaču imat ćete prilike vidjeti još samo dvije godine, no ako se pokaže uspješnom, uskoro će biti izgrađene i druge slične njoj.

Popularne lokacije za posjet vjetrenjačama: Kinderdijk i Zaanse Schans

Najpopularnija mjesta na kojima možete vidjeti i upoznati vjetrenjače su Kinderdijk i Zaanse Schans. Vjetrenjače Kinderdijka uživaju i posebnu zaštitu UNESCO-a, a 2019. godine privukle su čak 600 000 turista, što ispada 10 000 turista po glavi stanovnika. Da, da, slatki Kinderdijk ima tek 60-ak stanovnika…

Vjetrenjače su izvorno korištene kao mlinovi, ali i sredstva komunikacije

Svojedobno su vjetrenjače služile i kao mlinovi koji su drobili žitarice teškim kamenom. Bio je to mukotrpan proces za stanovnike koji su se ovim bavili, sve dok nisu otkrili da i vjetar može pokretati vjetrenjaču. Druga zanimljiva funkcija koju su vjetrenjače imale bila je gotovo pa telefonska. Kako bi međusobno uspješnije i lakše komunicirali, mlinari su na određen način okretali lopatice da bi poslali određenu poruku (da su na odmoru ili da žaluju za nekim, primjerice). Ova metoda održala se i do danas te se koristi u posebnim prilikama.

Upravo ova metoda pomagala je Nizozemcima u Drugom svjetskom ratu

Tijekom njemačke okupacije Nizozemske u Drugom svjetskom ratu, upravo je prethodno spomenuta metoda komunikacije pomagala Nizozemcima. Naime, pomoću vjetrenjača i njenih mlinova koje su koristili za signalizaciju, vojnici i mlinari mogli su odaslati poruke o nadolazećem njemačkom napadu. Nažalost, to im nije previše pomoglo jer je Njemačka uspjela okupirati Nizozemsku, ali vjetrenjače su zato ušle u povijest na dobroj strani.

Kopirati
Drag cursor here to close