Na zraku i suncu

Sedam prednosti i tri mane sušenja rublja vani

U lijepim danima mnogi ostavljaju rublje da se suši vani - brže je, a i jeftinije ako inače koristiš sušilicu
Lifestyle / Flash | 07. 10. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Kad su lijepi i topli dani, mnogi od nas objese svježe opranu odjeću kako bi se osušila na svježem zraku. Naime, to stvara više prostora u tvoja četiri zida i neusporedivo svježe miriše. Međutim, postoji i nekoliko nedostataka koji su često neizbježni kod sušenja na otvorenom. Reći ćemo ti što govori za te što protiv sušenja odjeće na svježem zraku.

Sedam prednosti sušenja rublja na otvorenom Ako nema vremenskog pritiska i ne želiš ostaviti rublje da se osuši u sušilici, postoji nekoliko razloga zašto je rublje poželjno sušiti na svježem zraku:

  • Rublje osušeno vani lijepo miriše i postaje mekano
  • Sušenje na svježem zraku sprječava statički elektricitet
  • Sunčeva svjetlost može pridonijeti i dezinfekciji rublja
  • Nema troškova energije prilikom sušenja na otvorenom - to je izvrsno za okoliš
  • Komadi rublja nježno se suše i smanjuje se trošenje materijala
  • Vrlo veliki predmeti rublja mogu se lako raširiti i lakše osušiti
  • Sušenjem na otvorenom vlaga u stanu ne raste i rizik od plijesni je minimaliziran

Tri mane ipak postoje

Premda postoje brojni argumenti u korist sušenja na svježem zraku, nažalost postoji nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir prilikom sušenja odjeće na otvorenom:

  • Prekomjerna direktna sunčeva svjetlost može prouzročiti blijeđenje tekstila u boji
  • Sušenje odjeće na svježem zraku problematično je za alergičare tijekom leta peludi, jer se pelud može zalijepiti za vlažnu odjeću i kasnije doći u izravan kontakt s tijelom
  • Ptice i insekti, udari vjetra ili iznenađujući pljuskovi kiše mogu uništiti rezultat pranja u trenu Evo zašto se još uvijek isplati ostaviti rublje da se osuši vani

Premda postoji nekoliko nedostataka, koristi od sušenja rublja na svježem zraku očito premašuju prednosti. Naime, ako stavimo rublje van, ne samo da imamo više prostora u stanu, radimo nešto dobro za svoje rublje i štedimo novac, nego prije svega štitimo i okoliš.

Inače: postoji nekoliko genijalnih pomagača za sušenje odjeće na otvorenom koji sušenje na svježem zraku čine još zanimljivijim. Na primjer, postoje posebne navlake za stalak za sušenje koje štite rublje od kiše ili od ptica i insekata u slučaju nagle promjene vremena.  Također možeš uštedjeti prostor na balkonu, terasi ili vrtu odabirom multifunkcionalnog stalka za odjeću. Ako vani imaš minimalni prostor, možeš uštedjeti prostor s pomoću vješalice za rublje koju možeš sklopiti i ukloniti u bilo kojem trenutku.

Kopirati
Drag cursor here to close