Ne može bilo kako

Samo za novog britanskog kralja 12 novih glazbenih djela

Za tu je priliku naručeno šest orkestralnih, pet zborskih i jedno orguljaško djelo, priopćila je palača, uključujući novu krunidbenu himnu impresarija Andrewa Lloyda Webbera.
Lifestyle / Flash | 20. 02. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest novonaručenih glazbenih djela izvest će na krunidbi britanskog kralja Charlesa u Westminsterskoj opatiji u svibnji, uključujući grčku pravoslavnu glazbu, priopćila je Buckinghamska palača, a također će biti izveden i "Zadok the Priest" iz 18. stoljeća.

Za tu je priliku naručeno šest orkestralnih, pet zborskih i jedno orguljaško djelo, priopćila je palača, uključujući novu krunidbenu himnu impresarija Andrewa Lloyda Webbera, prenosi Hina.

"Različiti glazbeni stilovi i izvođači spajaju tradiciju, nasljeđe i ceremoniju s novim glazbenim glasovima današnjice, odražavajući kraljevu dugogodišnju ljubav i potporu glazbi i umjetnosti", stoji u priopćenju palače.

Također se navodi da je Charles zatražio da se grčka pravoslavna glazba, koja se može pratiti sve do bizantskog razdoblja, uključi u službu u znak počasti njegovu ocu princu Philipu, koji je rođen na grčkom otoku Krfu.

Fanfare će svirati trubači Kraljeve konjice i Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, priopćila je palača.

Jedan od liturgijskih dijelova ceremonije također će biti izveden na velškom kako bi se odrazio Charlesov "dugogodišnji i duboko ukorijenjeni odnos i pripadnost Walesu", navodi se u priopćenju.

Glazba klasičnih skladatelja, uključujući Georgea Friderica Handela, Edwarda Elgara, Huberta Parryja i Ralpha Vaughana Williamsa bit će uključena u program, zajedno s glazbom živućeg velškog skladatelja Karla Jenkinsa.

Glazba Elgara, Parryja i Williamsa također je izvedena na krunidbi Karlove majke kraljice Elizabete II. 1953. godine.

Handelova krunidbena himna "Zadok the Priest", koja je bila skladana za krunidbu kralja Đure II. 1727. godine, svirat će se na ceremoniji, priopćila je palača.

Kopirati
Drag cursor here to close