70 godina na prijestolju

Samo su tri vladara u svjetskoj povijesti vladala duže od kraljice Elizabete

Njezina vladavina započela je u dobi od 25 godina kad u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.
Lifestyle / Flash | 03. 02. 2022. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljica Elizabeta II. u nedjelju će postati prva britanska vladarica koja je na prijestolju bila 70 godina, čime će početi godina njezina platinastog jubileja.

No, povijesni datum neće biti obilježen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Foto: Sky News / Kraljica Elizabeta ni u 96. godini ne odustaje od najveće strasti

Njezina vladavina započela je u dobi od 25 godina kad u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.

Otada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih mijena, poglavarica suvremene Britanije i živa veza s njezinom poslijeratnom i carskom prošlošću.

Kraljica, prema anketama redovno najpopularniji članica kraljevske obitelji, otputovala 23. siječnja je na svoje golemo imanje Sandringham na istoku Engleske.

Foto: Youtube / Strastveni jahač: Engleska kraljica Elizabeta

Ne očekuje se da će biti njezinih javnih istupa u nedjelju, u skladu s tradicijom.

No, četiri dana svečanosti predviđena su za početak lipnja, uključujući vojnu paradu, glazbeni koncert, ulične proslave, masovni piknik i „platinasto puding natjecanje”.

Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obilježila dosad nezabilježena godišnjica.

Na imanju Sandringhamu kraljica odsjeda u peterosobnoj kući Wood Farm, u kojoj je često boravio njezin pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017. godine.

Prema britanskim medijima, princ Filip je tamo svoje vrijeme provodio čitajući, slikajući i šećući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.

   

Imanje veliko 8.100 hektara, blizu sjeverne obale u okrugu Norfolku, kraljici je priraslo srcu. Često ga je koristio i kraljičin otac, Đuro VI., koji je ondje umro od raka pluća u 56. godini.

Imanje je također bila omiljena rezidencija njezina djeda, kralja Đure V., koji je također ondje umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre.

Nakon Filipove smrti u travnju prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svjetskih vođa na samitu G7 u Cornwallu na jugozapadu Engleske.

No, morala je usporiti na savjet svojih liječnika nakon što je u listopadu noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti.

   

Otad je uglavnom bila u dvorcu Windsoru i tek nekoliko puta istupala u javnosti.

Posljednji je put to učinila prije više od mjesec dana u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala osobnu počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.

Samo su tri vladara u svjetskoj povijesti vladala više od 70 godina.

Francuski "Kralj Sunce" Luj XIV. vladao je 72 godine i 110 dana od 1643. do 1715. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prijestolju je bio 70 godina i 126 dana od 1946. do 2016.

Ivan II., lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan od 1858. do 1929.

Sandringham bi Elizabeti mogao pružiti malo odmora nakon skandala koji uključuje njenog drugog i navodno omiljenog sina princa Andrewa, što je zasjenilo njezin jubilej.

   

Kraljica mu je sredinom siječnja oduzela počasne vojne naslove i humanitarne obaveze, u vrijeme kada se Andrew suočava s tužbom za spolno uznemiravanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim je potezom zapravo uklonjen iz javnog života, a svrha je zaštiti kraljevsku obitelj od bilo kakvih štetnih otkrića i posljedica.

Šezdesetjednogodišnji princ Andrew snažno poriče optužeu, no njegovom je ugledu naštetilo druženje s osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffreyem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Kopirati
Drag cursor here to close