Kadifice, neven, dragoljub...

Sada je pravo vrijeme da nabavimo sjeme proljetnog cvijeća, evo što odabrati

Naši cvjetni vrtovi uskoro će trebati jako puno rada kako bi u proljeće ušli u punom sjaju. Za nepuna dva tjedna trebat će otvoriti vrećice sa sjemenom i početi sijati odabrane vrste.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2024. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vrtno cvijeće 

Sada je pravo vrijeme da nabavimo sjeme proljetnog cvijeća, a mi preporučujemo: kadifice, neven, dragoljub, prkos, maćuhice, karanfile, petunije, lijepe kate, ageratume, ivančice, statice, cinije i lobelije

Naši cvjetni vrtovi uskoro će trebati jako puno rada kako bi u proljeće ušli u punom sjaju. Za nepuna dva tjedna trebat će otvoriti vrećice sa sjemenom i početi sijati odabrane vrste u zatvorenom prostoru. Vani ćemo sa sijanjem krenuti tek u travnju, ali uvijek je najisplativije imati svoje presadnice, pa makar ih uzgojili i na prozorskoj dasci.

Kadifice, neven, dragoljub, prkos...

Dakle, sada je pravo vrijeme da nabavimo sjeme proljetnog cvijeća, a mi preporučujemo: kadifice, neven, dragoljub, prkos, maćuhice, karanfile, petunije, lijepe kate, ageratume, ivančice, statice, cinije, turske karanfile i lobelije.

Foto: Encyclopedia Britrannica  / Neven

Kadifice su jednogodišnje ili višegodišnje biljke koje možemo pronaći u gotovo svakom vrtu jer su korisne zbog svog svojstva zaštite poput kakvog insekticida koji odbija podosta nametnika. Grmolikog su oblika, a cvjetaju u prelijepim žutim, narančastim i crvenosmeđim nijansama.

Cvjetaju cijelo ljeto i rijetko ih treba zalijevati, trpe i jako sunce i polusjenu, te uspijevaju na raznim vrstama tla. Siju se od veljače do travnja i narastu od 10 do 60 centimetara u visinu. Ako im uklanjamo ocvale cvjetove, potaknut ćemo obilniju cvatnju. Same se zasijavaju iz godine u godinu.

Neveni su i ukras i lijek, a kao i kadifice, svojim mirisom odbijaju nametnike i zato su česti ukras u povrtnjacima. Sije se u travnju, a cvate od svibnja sve do prvog mraza. I njemu je važno redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju.

I ova cvjetnica se sama zasijava i ne traži gotovo nikakvu brigu.

Dragoljubi se također uskoro mogu posijati u zatvorenom, dok se u vrtu siju u svibnju. Ova puzavica doseže dužinu i do 2 metra, no najčešće puzi po tlu jer nema vitice za penjanje.

Voli sunce i potrebno ga je zalijevati, a daje cvjetove u nijansama od svijetložute, preko narančaste, sve do crvene. Nije ga potrebno gnojiti jer bi u jako plodnoj zemlji manje cvjetao.

Ova puzavica dragoljuba doseže dužinu i do 2 metra

I ovo cvijeće pomaže okolnim biljkama da se zaštite od nametnika, odnosno od uši, gusjenica, puževa, mrava i miševa. Dragoljub je jestivo cvijeće koje je najljepše kada se posluži kao dodatak salatama.

Lijepe kate niske i visoke 

Lijepe kate mogu rasti kao niske i visoke biljke, loptastih, dugmastih, rasperjanih, krizantemastih i jednostavnih cvjetova. Cvjetaju u bijeloj, krem, nijansama crvene, ružičaste i ljubičaste boje. Posađene na sunčanom mjestu trebat će dosta vode. Vani se siju u travnju. Ako im se skidaju ocvali cvjetovi, cvjetat će sve do mraza.

Cinije se vani također siju u travnju, a vrt obogate predivnim bojama od narančaste, bijele, crvene, žute, ružičaste, do ljubičaste boje. I njih ima raznih visina, pa i patuljastih, što ovisi o sorti, a cvjetaju jednostavnim, polupunim ili punim cvjetovima.

Cinije vrt obogate predivnim bojama

Cvatu cijelo ljeto, od lipnja do prvog mraza, a ujedno su i magnet za pčele i ostale oprašivače. I kod ove vrste treba otkidati precvjetale cvjetove da bismo potaknuli obilniju cvatnju.

U proljeće se sade i brojne penjačice poput zimzelenog jasmina, klematisa, ruže penjačice, tekome, glicinije i mnoge druge. Iz gomolja ili lukovice sade se frezija, kala, gladiola, ukrasna djetelina, kana, iris, dalija, anemone, šafrani i božuri.

Vaše vrtne gredice možete ukrasiti maćuhicama, jaglacima, karanfilima, jorgovanima, hibiskusima i hortenzijama koje možete kupiti već zasađene u teglama i presaditi ih u vlastiti vrt.

Ruže se sade odmah nakon prvih mrazova, dok su još u fazi mirovanja, u dobro drenirano tlo, u blagoj sjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close