Zdravi grill

Roštiljada bez mesa - Na roštilju ispecite ribe, rakove, povrće, pa čak i voće

Lifestyle / Flash | 30. 04. 2017. u 10:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok jedni pripremaju marinade za meso s roštilja, pojedini će radije odabrati ribe rakove, povrće, pa čak i voće.

Iako pretpostavljamo da će većina voće povrće ili pak ribe spremiti kao prilog, mi vam donosimo kako ih spremiti

Riba, rakovi i glavonošci s roštilja

Riba na roštilju ili kako bi rekli prijatelji s mora ''s gradela'' trebala bi se peći očišćena i u komadu, ali možemo peći i riblje filete.


Veće komade ribe zarežite oprezno do kosti na najdebljem dijelu, piše mojakuhinja.hr.

Bez obzira na uvriježeno mišljenje da se riba soli pečena, vi je posolite grubom morskom soli sat-dva prije pečenja da se sol dobro upije (u trbuh stavite također par zrnca soli te svakako malo mirisnih trava recimo ružmarina, komorača, kopra). Pečenu ribu, kada joj se zatvore pore nećete nikad uspjeti posoliti.

Riba se peče na rešetki od okruglih profila koja mora biti ugrijana toliko da kad ribu položite na nju, riba odmah dobije koricu. Ne smije biti previše vruća kako riba ne bi zagorjela.

Lijepljenje ribe za rešetku spriječit ćete i tako da ribu osušite krpom, te je pri stavljanju na rešetku pogurnite par puta po rešetki gore-dole.

Rakovi i glavonošci (sipe, lignje, hobotnice) se peku također na rešetkama okruglih profila. Lignje, sipe i hobotnice ispuštaju mnogo tekućine pri pečenju koja brzo gasi žar. Naložite više te ako pečete i ribu, prvo ispecite glavonošce kojima treba jači žar, a tek potom i ribu.

Sitnu ribu i male račiće teško je peći na klasičnoj žičanoj rešetci. Baš za njih postoje rešetke za roštilj koje se mogu preklopiti i zatvoriti. Riba se stavlja između, te se kod okretanja okreće sama rešetka, a ne riba. Te su rešetke izvrsne za sitnu ribu (trljice, sardele) , kozice i sipe.

Povrće na roštilju

U današnje vrijeme kad se na sva usta priča o zdravom životu povrće je postalo jako zanimljivo i kao namirnica koja se sprema na roštilju. Za roštilj je pogodno skoro svako povrće; luk, paprika, patlidžan, tikvica, mrkva, šparoga, kukuruz pa čak ako se sprema u pogodnim posudama cvjetača i brokula.

Gljive posebno vrganji, bukovače i šampinjoni su također vrlo ukusni pripremljeni na roštilju. Za roštilj su pogodne samo sitne gljive.

Povrće za roštilj pripremamo neposredno pred pečenje i kod njega je dozvoljeno mariniranje prije pečenja.

Kod pečenja povrća na roštilju obratite pozornost na činjenicu da povrću ponekad treba više vremena da bi se ispeklo.. Također povrće pušta dosta tekućine pri pečenju pa pazite da pripremite dobar žar u dovoljnoj količini.

Povrće se peče u komadu (Kukuruz), narezano na kockice pa stavljeno na štapiće (kao ražnjić), narezano na ploške npr. paprika, tikvica, patlidžan...

Povrće na roštilju treba slabiji žar kojeg mora biti u dovoljnoj količini budući da se pri roštiljanju ispušta mnogo tekućine. Pečeno povrće ostavite u posudi 20 minuta poklopljeno, da se omekša u vlastitom soku i toplini.

Voće na roštilju

Možda niste znali, ali voće s roštilja je vrlo ukusno. Voće pogodno za pripremu na roštilju su banana i ananas.

Banana prerezana uzdužno na pola ili ananas narezani na centimetar debele ploške prepečeni na roštilju, samo toliko da se počne karamelizirati, te nakon toga preliveni tekućim medom i servirani uz sladoled od vanilije. Izvrstan su desert s roštilja.

Voće treba skroz slabi žar. Pecite ga na posebnoj ili opranoj rešetki (da ne poprimi okus prethodno pečenog povrća, mesa ili ribe). Najbolje koristite jednu rešetku samo za voće.

Kopirati
Drag cursor here to close