Neuništivi Manolić

Rodio se za španjolske gripe, doživio azijsku, SARS i MERS, a sad je pobijedio koronu

Iako je zagovarao cijepljenje, nije se cijepio i odbio ga je primiti.
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I korona je pobjegla od njega, kroz smijeh govori jedan od bliskih prijatelja Jože Manolića. Naime, Manolić je u 102. godini života prebolio zarazu korona virusom. Kako pišu 24 sata.info, imao je blage simptome i nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Iako je zagovarao cijepljenje, nije se cijepio i odbio ga je primiti.

''Ja se ne bih cijepio preko reda. Cijepljenje preko reda pretpostavlja da imaš neku vezu pa ćeš se cijepiti. Čim bude mogućnosti, ja ću se cijepiti. Svaki normalan čovjek koji ima minimalna znanja o medicini dobro zna da je to potrebno'', govorio je svojedobno bivši predsjednik Vlade RH Josip Manolić.

Komentirao je pandemiju korona virusa, od koje je na početku strahovao. Objašnjavao je kako se najbolje zaštititi od bolesti zdravom hranom.

''Najvažnije je zdravo jesti, a ja jedem svježe namirnice. Od korone se čuvam tako što ne izlazim, a ograničio sam i posjete, što mi teško pada'', rekao je u jednom razgovoru. Smetalo mu je i zatvaranje kafića, što je smatrao apsurdom.

''Oni su sad glavna žrtva korone. Mislim da se tu malo pretjeralo, trebalo je imati više razumijevanja. Ako poslužuju kavu na benzinskoj pumpi, mogu i u kafićima, samo je na vrijeme trebalo uvesti reda'', smatrao je Manolić.

Pogodilo ga je i što je proslavu svojeg stotog rođendana trebao odgađati dva puta.

''Nisam htio nikoga ugroziti. To bi bilo neodgovorno. Slavlje mi je spriječio i zagrebački potres. Ne izlazimo, družimo se kod kuće i ne brinemo se jer vidim da korona napada starije ljude, a ja se ne smatram niti starim niti ugroženom skupinom. Još sam mlad'', rekao je uoči svog stotog rođendana Manolić.

Rekao nam je tada kako se nada da će se situacija ubrzo brzo vratiti u normalu.

Josip Manolić rodio se 22. ožujka 1920. godine, tri mjeseca prije nego li se svijet uspio othrvati španjolskoj gripi. Imao je osam godina kad je otkriven antibiotik, ali do njegove primjene proći će još desetljeća, baš kao i od prvog cjepiva protiv gripe. U svojim 30-ima svjedočio je epidemiji azijske gripe. Nakon toga uslijedila je i hongkonška gripa, a kad je imao 61 godinu svijetom se raširio HIV. Doživio je i SARS, ptičju i svinjsku gripu, MERS i pandemiju COVID-19.

Proteklih godinu dana nije mu nimalo bilo lako jer mu je u kolovozu prošle godine preminula i 36 godina mlađa supruga.

''Jako mi je teško, baš se mučila pred kraj. Bolovala je od raka pluća. Strašno je gledati kako se netko bori za dah'', rekao je tada tužno Manolić.

Kopirati
Drag cursor here to close