Suvenir Grada Mostara

Remember Mostar - memory igra s kojom nećete zaboraviti ovaj grad

Lifestyle / Flash | 22. 06. 2017. u 08:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada dođeš u Mostar sa sobom odneseš uspomene i fotografije, a još bolje je kada su te uspomene spojene u ''Memory''.

Dvije prijateljice i radne kolegice Martina Penava i Anđelka Vojvodić osmislile su idejno rješenje za suvenir grada Mostara i osvojile treće mjesto na neslužbenom natječaju za službeni suvenir grada Mostara.

''Nekako nam se činilo da taj suvenir grada mora biti praktičan, malen i jednostavan za transportirat, da nije težak, da ne prolazi kontrole na aerodromu, da ne svira… I na kraju smo zaključile društvena igra memory bi mogla biti pravo rješenje. To smo povezale s edukacijom, psihologijom, i svi je mogu koristiti - od djece do starih'', pojašnjava za Bljesak.info Martina.

Anđelka i Martina vole putovati. Putovale su i zajedno i odvojeno a i same kupujući suvenire zaključile su da najčešće kupuju neki vid fotografije, razglednice, bookmarke, magnetiće, pa su htjele napraviti nešto jednostavno, da se fotografije lakše urežu u sjećanje posjetiteljima, ali i da mogu ponijeti nešto upečatljivo iz Mostara.

''Dugo smo radile na sličnim idejama i kada smo vidjele natječaj vidjele smo priliku da konkretiziramo jednu od tih ideja. Kako putujemo često razgovaramo, obilazili smo puno suvenirnica i razgovarali smo o suveniru karakterističnom za neko mjesto, a dogodila se i crtica kada smo prijateljima trebali ponijeti poklon iz Mostara koji imaju djecu, nismo znale što im odnijeti i onda smo se nadovezali na tu priču. Jer ova društvena igra nije suvenir koji će samo stajati na polici, sigurno će se netko zaigrati'', kaže Anđelka.

Govoreći o igri Remember Mostar Memory djevojke su rekle da je ovo idejno rješenje za natječaj, a ova ideja se može doraditi i proširiti na različite kategorije.

''Motive koje smo stavili na memory prepoznatljivi, dakle na kartama se nalazi Stari most, zatim detalj kaldrme, starih krovova iz Starog grada, tu je i naša priroda i tirkizno zelena Neretva koja svim posjetiteljima ostane urezana u sjećanje. Tu smo uvrstili i Partizansko groblje kao jedan kulturno povijesni spomenik, Staru gimnaziju, Bruce Leeja kao moderni spomenik Mostara … Pošto je gastro turizam jedan od značajnijih oblika turizma tu smo dodale šipak i uštipke'', pojašnjava Anđelka još jednom napominjući kako je ovo samo baza koja se može nadograđivati.

Sami broj kartica je devet parova 3x6 igraća ploha, ali igraća ploha može biti i do 18 parova.

''Logo se nekako sam nametnuo. Remember Mostar – memory je igra slova i riječi, a za potrebe natječaja upotrijebile smo plavu boju s grba Grada Mostara. Izrada je jednostavna, a pogodno je za masovnu proizvodnju. Za ovu priliku nismo uspjele napraviti pakiranje kako smo zamislile, a to su dvije kutije koje se slažu jedna u drugu. No kada bi memory išao u masovniju proizvodnju sve bi bilo dorađeno, a papir bi bio deblji i plastificiran'', kaže Martina.

U obrazloženju su napisale kako bi bilo dobro da pakiranje prati papir s objašnjenjima, koji će voditi link primjerice stranice turističke zajednice, ili neku drugu stranicu sa edukativnim sadržajem o gradu Mostaru.

Djevojke objašnjavaju kako su prije natječaja imale ideju koja bi pokrivala šire područje Hercegovine, no kako je izašao natječaj sve su svele na lokalnu razinu i kako kažu za memory Mostar već ima zainteresiranih.

Kopirati
Drag cursor here to close