Drugi projektni Forum

Reforma lokalne samouprave u BiH mora ostvariti visok stupanj neposrednog sudjelovanja građana

U Prijedoru je održan drugi Forum za razmjenu najboljih praksi suradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti koji je okupio preko 60 sudionika.
Lifestyle / Flash | 09. 12. 2022. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Prijedoru, u okviru projekta „Jačanje lokalnog sudjelovanja i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini - LINK za suradnju'', financiranog od strane Europske unije, održan drugi Forum za razmjenu najboljih praksi suradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti koji je okupio preko 60 sudionika.

Pored predstavnika međunarodne zajednice, Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti i OCD-a iz Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča, koji su zajednički identificirali konkretne izazove suradnje i iskazali spremnost za pronalaženje optimalnih rješenja za jačanje iste.

Procjena utjecaja i važnosti

Na Forumu je također izvršena procjena utjecaja i važnosti, kroz projekt provedenog, ELoGE procesa i programa Akademije za lidere (LAP) Vijeća Europe kao ključnih alata u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji.

Slobodan Javor, gradonačelnik Grada Prijedora i jedan od domaćina Foruma, istaknuo je važnost predanosti kontinuiranom unapređenju javnih usluga i postizanju učinkovitijeg i odgovornijeg upravljanja: ‘’Samim tim što smo dio ovako značajnog projekta govori o tome koliko nam je važno jačanje lokalnog učešća i saradnja sa nevladinim sektorom.

Također, kroz segmente i mogućnosti koje pruža projekat nastojimo da uvažimo preporuke, a sve u cilju unapređenja lokalne samouprave, otvorenosti i transparentnosti prema građanima. Akademija za lidere i provođenje ELOGE procesa nama je od velikog značaja, jer kroz određene procese sagledavamo, slobodno mogu reći, sitne nedostatke koje otklanjamo i samim tim unapređujemo sve procese u radu. Grad Prijedor ima jasnu viziju razvoja koja ima konačan cilj da budemo grad u kojem se rado živi i radi, ali i grad u koji kad jednom dođete svaki put želite da se vratite.”

Sudjelovanje građana

Osvrćući se na važnost participativnih procesa kao ključnog faktora razvoja i stabilnosti lokalne demokracije, Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar, naglasivši: ‘’Reforma lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini mora ostvariti visok stupanj neposrednog sudjelovanja građana, što je u skladu s važećim strategijama i preporukama međunarodnih organizacija. U skladu s tim organi lokalne samouprave u BiH trebaju osigurati uvjete i alate za uključivanje građana u proces donošenja odluka, a građani preuzeti na sebe odgovornost za donošenje odluka. Proces prelaska iz predstavničkog odnosno posrednog oblika demokracije, u neposredni odnosno participativni oblik je dug i kompleksan, te prije svega podrazumijeva adekvatnu procjenu stanja a potom i odgovarajuću edukaciju kao temelj za stvaranje sistema koji će osigurati participativnu demokraciju.’’

Imajući u vidu iskustvo ALDA-e u pokretanju programa ELoGE u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, sudionicima Foruma se obratila i Antonella Valmorbida, generalna tajnica Europske asocijacije za lokalnu demokraciju (ALDA), rekavši: „Dobro upravljanje predstavlja temelj funkcionalnog i trajnog demokratskog sustava. ALDA je počašćena što je dobila akreditaciju za Europsku oznaku izvrsnosti u upravljanju. Važan program koji, zahvaljujući partnerstvu s Vijećem Europe, pridonosi jačanju demokracije diljem svijeta i uspostavljanju tješnje veze između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i europskih institucija.’’

540.000 EUR vrijedan projekt

Projekt ‘’LINK za suradnju’’ ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa kako bi zajednički identificirali specifične probleme zajednice i, zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja. Agencija lokalne demokracije Mostar je nositelj projekta u suradnji s partnerima projekta: Agencijom lokalne demokracije Zavidovići, Agencijom lokalne demokracije Prijedor, Centrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, ALDA – Europskom asocijacijom za lokalnu demokraciju i ALDA Skoplje kao pridruženim partnerom.

S implementacijom je počeo 1. siječnja prošle godine i trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Europska unija osif+gurala preko 490,000 EUR bespovratnih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close