Freestyle nogomet

Red Bull Street Style 2020: Donchet i Fagerli pomeli konkurenciju u finalu

U finalu je nastupilo 24 natjecatelja iz 11 zemalja svijeta. Iako međusobno udaljeni tisućama kilometara, oni su se putem live streama nadmetali u uzbudljivim dvobojima jedan-na-jedan.
Lifestyle / Flash | 18. 11. 2020. u 13:15 Bljesak.info
Red Bull Street Style 2020 Finals

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legenda francuskog freestyle nogometa Melody Donchet i norveška senzacija Erlend Fagerli prošlog vikenda su trijumfirali u prvom online finalu natjecanja Red Bull Street Style, dok je Cesc Fabregas nagradu za najbolji trik dodijelio Mađarici Kitti Szasz i Brynjaru Fagerliju, prvakovom starijem bratu.

Nakon mjeseci intenzivnih kvalifikacija, proteklog vikenda je održano Svjetsko finale Red Bull Street Style 2020, najprestižnijeg i najvećeg svjetskog natjecanja u freestyle nogometu, odnosno u izvođenju trikova i vještini baratanja loptom. Natjecanje je ove godine, zbog pandemije koronavirusa, prvi put održano u potpunosti u online formatu.

U finalu je nastupilo 24 natjecatelja iz 11 zemalja svijeta. Iako međusobno udaljeni tisućama kilometara, oni su se putem live streama nadmetali u uzbudljivim dvobojima jedan-na-jedan.

Foto: PR / Red Bull Street Style 2020

''Red Bull Street Style je proteklih godina obišao sve dijelove svijeta, a sada je vrijeme za novi format. U freestyle nogometu je važna energija, način na koji izražavate sebe pomoću lopte'', objasnio je Francuz Sean Garnier, ikona freestyle nogometa i komentator Svjetskog finala.

U konkurenciji žena glavnu borbu su između sebe vodile tri dame u čijem se vlasništvu nalaze sve dosadašnje titule prvakinja - Donchet, Szasz i Aguska Mnich.

Donchet, koja se još nije potpuno oporavila od ozbiljne povrede koljena, u polufinalu je porazila dvostruku svjetsku prvakinju Szasz, da bi je u finalu dočekala Poljakinja Mnich, prvakinja iz 2018. Francuskinja je zahvaljujući kombinaciji tehnički dotjeranih trikova i atraktivnih breakdance pokreta odnijela pobjedu, postavši tako prva osoba s osvojena čak četiri naslova. Szasz je pripalo treće mjesto, a četvrta je perspektivna britanska debitantica Lia Lewis.

''Osjećam se dobro, jer osam mjeseci nisam mogla trenirati. Zbog koljena sam mislila da neću biti u poziciji za pobjedu, jer više nisam mogla vježbati trikove u parteru, pa čak ni sve one koji se izvode u stojećem stavu. Pokušala sam napraviti što sam više mogla sa različitim potezima'', izjavila je Donchet.

Muško finale bilo je sudar dva brata: norveškog prvaka Brynjara Fagerlija i njegovog mlađeg brata Erlenda, inače svjetskog prvaka 2018. Nakon izjednačene borbe, u kojoj je dvojac izvodio fenomenalne trikove, odluka sudija je bila podijeljena. Ipak, prevagu su odnijeli Erlendovi originalni potezi, te je postao prvi freestyler sa dvije titule u muškoj konkurenciji. Treći je bio Sebastian Peña Morales, Kolumbijac poznat kao 'Mašina'.

''Freestyle nogomet treniram skoro 12 godina. Za ovo natjecanje sam se posebno dobro spremao, zajedno sa Brynjarom. Boriti se protiv njega je uvijek tako teško. Morao sam dati sve od sebe, svoj maksimum. Ali nije važno samo pobjeđivati, važno je stalno evoluirati i demonstrirati svoj stil - i zabavljati se!'', otkrio je Erlend.

Foto: PR / Red Bull Street Style 2020

Za utjehu su stariji Fagerli i Szász osvojili nagrade u laskavoj kategoriji Najbolji trik, u kojoj je sudac bio legendarni veznjak Cesc Fabregas, svjetski i dvostruki evropski prvak sa reprezentacijom Španjolske

''Bilo je ovo zaista fantastično veče, bilo je nevjerojatno. Tražio sam kreativnost i vidio sam poteze koje ni u snu ne bih mogao izvesti. Razina natjecanja je bila jako, jako visoka'', izjavio je očarani Fabregas.

U žiriju je bilo pet poznatih freestylera, od kojih se svako fokusirao na različit kriterij: glavni sudac Gautier Fayolle iz Francuske (nastup), Luca Chiarvesio iz Italije (težina), Michal 'Michryc' Rycaj iz Poljske (originalnost), Martin Schopf iz Austrije (izvedba) i prva žena sutkinja u svjetskom finalu – Jasmijn Janssen iz Nizozemske (ukupni dojam).

Red Bull Street Style se vraća 2021. godine, a naredno izdanje će kulminirati dvobojima licem u lice, uživo pred publikom na Svjetskom finalu planiranom za posljednje tromjesečje sljedeće godine u Španjolskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close