Shinzo Abe

Pronalazak cjepiva je prioritet za OI u Tokiju

Abe je naglasio kako oporavak od pandemije koronavirusa samo u Japanu ne bi bio dovoljan da se održe Igre jer ta manifestacija uključuje gledatelje i sportaše iz cijelog svijeta.
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2020. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u ponedjeljak da su pronalazak cjepiva i efikasni tretmani za koronavirus prioritet za organiziranje olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Abe je naglasio kako oporavak od pandemije koronavirusa samo u Japanu ne bi bio dovoljan da se održe Igre jer ta manifestacija uključuje gledatelje i sportaše iz cijelog svijeta.

Dodao je kako se japanska Vlada nada da će se Olimpijske igre održati "u potpunom obliku", s gledateljima kao dokaz pobjede čovječanstva nad koronavirusom.

Japanski premijer danas je najavio i kako će tijekom dana biti ukinuto izvanredno stanje koje je zbog pandemije koronavirusa i nakon sredine svibnja vrijedilo na području Tokija i u još četiri administrativna područja u toj zemlji ali je upozorio na mogućnost ponovnog uvođenja restrikcija bude li se zaraza širila.

"Imali smo vrlo stroge kriterije za ukidanje izvanrednog stanja", rekao je Abe istaknuvši kako je njegovoj zemlji trebalo svega mjesec i pol da bi zaustavio širenje zaraze dodajući kako je to pokazalo snagu "japanskog modela".

Nedavno je i predsjednik Organizacijskog odbora OI u Tokiju, Yoshido Mori, inače bivši japanski premijer, u razgovoru za Nikkan Sports, najstariji i vodeći sportski dnevnik u Zemlji izlazećeg sunca rekao kako će biti vrlo teško održati Olimpijske igre bez učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa.

"Ne bude li bilo moguće održati Olimpijske igre u Tokiju u novim datumima koji su određeni za 2021. godinu, onda će one biti jednostavno, otkazane," kazao je Mori dodavši: " Ja se ipak nadam da ćemo mi dobiti ovu bitku. Ove su olimpijske igre, rekao bih, čak i značajnije od svih prijašnjih, ako se uspijemo izvući iz ovoga kao pobjednici."

Slično razmišlja i predsjednik Japanske udruge medicinara (JMA) Yoshitake Yokokura.

"Nije na meni da odlučujem hoće li Japan ugostiti Olimpijske igre sljedeće godine, ali smatram kako će to biti težak zadatak ako se ne pronađe efikasno cjepivo", izjavio je Yokokura.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC) je više od 5.3 milijuna, a do sada je umrlo oko 344.000 osoba, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close